Dodik u Dnevniku RTS-a: Upozorio sam Vučića da Sarajevo računa i na "ratnu opciju"

Radiosarajevo.ba
Dodik u Dnevniku RTS-a: Upozorio sam Vučića da Sarajevo računa i na "ratnu opciju"
Foto: Anadolija / MIlorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostovao je u Jutarnjem dnevniku RTS-a i komentirao nedavnu posjetu Beogradu, te aktuelne događaje u BiH u regionu.

Dodik je izjavio da je "upozorio" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Sarajevo računa i na "ratnu opciju" jer želi da diskredituje Srbiju kao garanta mira u regionu.

"Razgovarali skoro dva sata i moja je obaveza da upoznam predsednika Srbije o svim događajima u BiH jer je Srbija potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma. U Sarajevu ista meta, isto odstojanjeo, vodi se antisrpska politika sa željom da se dokine i nestane Republika Srpska. Zbog toga i pokušavaju da diskvalifikuju Srbiju kao faktor mira u regionu", rekao je za RTS Milorad Dodik.

Kako kaže, svaki spoljnopolitički uspeh Srbije i Srba je neprihvatljiv za bošnjačke političare u Sarajevu.

Politička scena u Sarajevu posebno se uskomešala poslije potpisivanja Vašingtonskog sporazuma Vučića i Hotija.

"Bošnjaci su uvijek bili mezimci SAD i zato sada pokazuju osjećanje ugroženosti. A kada se pomene pitanje zašto je moguće da kada imate gotovo identičnu situaciju na Kosovu i BiH, Albancima je dozvoljeno, a Srbima nije pravo na samoopredeljenje u Republici Srpskoj. Zato Bakir Izetbegović i prijeti da se u BiH ništa neće završiti lako i da ako treba da će BiH braniti i novim ratom", kaže Dodik.

Srpski član predsedništva tvrdi da pokretanje vojske nije moguće bez saglasnosti sva tri predstavnika u Predsjedništvu BiH, a da po Dejtonskom sporazumu policija iz jednog entiteta ne može da prelazi u drugi pa "ne zna čime Izetbegović prijeti iako jačaju namjensku industriju u Federaciji BiH dok je u RS ona uništena".

Dodik ne odustaje od stava da RS ima pravo na samoopredeljenje.

"Kada pitam zašto je gotovo u identičnoj situaciju na Kosovu i ovdje u BiH po pitanju odnosa među narodima jednoj strani sve dopušteno, pa i pravo na samoopredjeljenje i formiranje samostalne države, drugoj ne, nama kažu da ćutimo", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da mu je američki predstavnik Matthew Palmer na njegovu kontra tvrdnju da su slučajevi RS i KiM uporedivi, odgovorio ciničnim osmjehom.

"Naš stav je da je uporediv i od tog upoređivana nećemo odustati", rekao je Dodik.

Milorad Dodik je najavio da će u ponedeljak zatražiti od Predsjedništva BiH da izmjesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim iako unaprijed zna da od toga nema ništa.

"Vidljivo je da BiH u svakoj prilici želi da se dodvori Amerikancima i zato sam na ovom primjeru htio da pokažem licemjerje bošnjačke strane", rekao je Dodik za RTS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije