Dodik: BiH pokušava da eliminiše pomoć Srbije RS-u

5
Radiosarajevo.ba
Dodik: BiH pokušava da eliminiše pomoć Srbije RS-u
Twitter / Dodik i Vučić

Bosna i Hercegovina pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera RS, kako Srbija ne bi mogla da pomogne Srbima u RS izjavio je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, prenosi RTRS. 

Na pitanje kako vidi najavu novog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Dodik kaže da bi u BiH bili presretni da nema RS, ali da ni Srbiju ne mogu "da vide", bez obzira što u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije da kažu. 

RS je, tvrdi, trn u oku BiH, a na sastancima u Sarajevu osjeća se mržnja i prema Srbiji i prema RS. 

"Njima je trn u oku RS i čine sve što mogu i imaju razrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbiju da ne može da pomogne Srbima u RS, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje da riješe", rekao je Dodik. 

On ističe da to naravno nije moguće, jer ne bi bilo legitimiteta za bilo kakvo angažovanje vojske BiH. 

Objašnjava da bi za to bila neophodna odluka Predsjedništva BiH. 

"A, policija jednog entiteta po Dejtonu ne može da uđe na prostor drugog entiteta bez saglasnosti i to govori o tome da ako neko hoće na taj način da rješava probleme onda mora da zna da bi nelegitiman upad na prostor RS svakako legitimisao pravo Srbije da ona kao garant Dejtona bude tamo", istakao je Dodik. 

Dodao je da je o tome razgovarao sa predsjednikom Srbije i da ga je Vučić saslušao.

Dodao je da je neophodno stalno upozoravati na te stvari. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije