! / Dodik pisao Trumpu: BiH želi slijediti SAD

20. 09. 2020. u 18:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 209

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik 9. septembra uputio je pismo  podrške predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu.

U pismu je istaknuto da oni koji pokušavaju smijeniti Trumpa ugrožavaju osnovne ljudske vrijednosti za koje se bori američki predsjednik. 

"Ugrožavaju kako u samoj Americi, tako i širom svijeta, jer mnoge manje države se orijentišu prema SAD", naglasio je Dodik. 

Istakao je da SAD, kao vodeća svjetska sila usmjerava globalne procese i da je jako bitno za cijeli svijet da SAD vodi neko ko je suverenistički i patriotski orijentisan,poput Trumpa.

"Zato izražavam punu podršku predsjedniku Trampu, jer je podrška njemu podrška patriotskim i suverenističkim vrijednostima do kojih je nama stalo i za koje se već decenijama borimo. Uvjereni smo da samo na tim temeljima može da se gradi demokratičniji i humaniji svjetski poredak", navodi se u dijelu pisma koje je Dodik uputio Trumpu, a koji je u posjedu Srne. 

U pismo je i citirao Trumpa, dodajući da iza tih riječi stoji RS i on lično. 

"Ako želite slobodu, ponosite se svojom zemljom. Ako želite demokratiju, držite se svog suvereniteta. Ako želite mir, volite svoju naciju. Mudri lideri uvijek prvo misle na dobrobit svog naroda i zemlje. Budućnost ne pripada globalistima. Budućnost pripada patriotama", naveo je Dodik. 

Dodik je komentirao i diplomatske ciljeve SAD na Bliskom Istoku. 

"Koristim ovu priliku da pozdravim vaše inicijative za normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je historijski sporazum i uvjeren sam da će doprinijeti miru, stabilnosti i prosperitetu regiona. Kao srpski član Predsjedništva BiH, želim dati doprinos i podršku vašim mirovnim inicijativama u vezi s Izraelom. Zbog toga, u Predsjedništvu BiH sam inicirao prebacivanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem", napisao je Dodik.

U nastavku pisma, Dodika objašnjava Trumpu kako je proces donošenja odluka u Predsjedništvu BiH takav da sva tri člana moraju glasati "za" te da će njegov prijedlog trebati odobrenje i još dva člana Predsjedništva BiH. 

"Nadam se da će se članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda razumijeti da bi ova odluka bila veliki doprinos u postizanju konačnog mirovnog rješenja za Izrael, a Bosna i Hercegovina bi slijedila primjer Sjedinjenih Američkih Država", napisao je Dodik u pismu Trumpu.

KOMENTARI (6)