Reakcije / Niko Lozančić, bivši zamjenik Dragana Čovića: Teško narodu koga Dodik brani

20. 09. 2020. u 08:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1178

Bivši zastupnik Parlamenta BiH i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, te dugogodišnji zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH, Niko Lozančić, komentirao je na društvenim mrežama posjetu srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika državnom vrhu u Zagrebu. 

Podsjetimo, Dodik se u srijedu iznenada sastao sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Kako je zapisao politički analitičar iz Hrvatske, Davor Gjenero, ostaje misterija koji je bio motiv Dodikove posjete Zagrebu. 

"Tko će gore??! Povod za najnovije napucavanje i prepucavanje našeg troglavog šefa države i dodatno zaoštravanje odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske je nedavna posjeta Milorada Dodika Zagrebu i njegovom susretu sa tamošnjim predsjednikom države Milanovićem i vlade Plenkovićem. Beskorisna posjeta i još beskorisniji susreti i razgovori očigledno nisu razlogom ovog posjeta! Ova posjeta je sve drugo osim uobičajenog međudržavnog susreta i otvara čitav niz drugih pitanja. Radi li se o privatnoj ili službenoj posjeti", upitao se Lozančić. 

Šta je, pita se, također, Lozančić, motiv Milanovića i Plenkovića da uopće pozovu Dodika?

"Po kojim kriterijima su probrali baš njega i baš sada, da nakon dvije godine otvore komunikaciju sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine? Je li to prijateljska gesta?

Ako se zna da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine bez suglasnosti druga dva člana i zajednički utvrđene platforme može predstavljati samo samog sebe, onda se pogotovo postavlja pitanje razloga i svrhe tog posjeta! Čovjek koji svoj politički angažman skoro isključivo koristi za negiranje državnosti i uopće postojanja države koju kao predstavlja, ispade najpoželjniji predstavnik te iste države u nama susjednoj i prijateljskoj Republici Hrvatskoj! 

Prema njegovim riječima, službeni poziv Dodiku, kojeg nit vole nit cijene u Hrvatskoj, ne služi ničemu u Hrvatskoj niti donosi bilo kakvo dobro Bosni i Hercegovini.

"Ova posjeta služi samo da se iritira ostatak Predsjedništva BiH i da mu se napakosti, i nije sigurno ni dobrosusjedska ni prijateljska gesta! Ona ne služi ni poboljšanju teško narušenih odnosa između Bosne i Hercegovine i Hrvatske nego te odnose pretvara u neprijateljske! Našim suprotstavljenim, posvađanim i zaraćenim stranama u Bosni i Hercegovini, stvarno nije potrebna ničija pomoć sa strane da bi bili u još gorim odnosima. Oni su dovoljni sami sebi. Ovdje nema državničke brige za narod niti jedne niti druge države", komentirao je.

Potreba čelnika Republike Hrvatske da dodatno zakuhaju i odnose u Bosni i Hercegovini i odnose sa Bosnom i Hercegovinom je tim više indikativna. 

"Jasno je , ili bi moralo biti jasno, da se ovakvim postupcima neće riješiti niti jedno otvoreno pitanje u Bosni i Hercegovini, a pogotovo niti jedno otvoreno pitanje u odnosima Republike Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom. Položaj Hrvata u BiH, u ovakvim odnosima i sa ovakvim zaštitnicima, sigurno se neće popraviti. Teško onom koga drugi hrani i narodu koga Dodik brani! Ovdje je na sceni ponašanje tko će gore", zaključio je Lozančić, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a BiH.

KOMENTARI (8)