Turković o Dodiku: On je posljednja osoba koja ima pravo prigovarati

5
Radiosarajevo.ba
Turković o Dodiku: On je posljednja osoba  koja ima pravo prigovarati
Foto: MVP BiH / Bisera Turković

Nakon što je Milorad Dodik, član Predjedništva BiH kazao da je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković neovlašteno, bez traženja saglasnosti, izignorirala Predsjedništvo BiH i dala saglasnost da se putem Vijeća Evrope BiH pridružuje borbi protiv cyber kriminala, stigao je odgovor šefice bh. doplomatije. 

Ona je nevala da potpuno odbacuje optužbe o kršenju Ustava Bosne i Hercegovine, koje je iznio Dodik, a koji je, kako kaže, posljednja osoba u ovoj zemlji koja nekome ima pravo prigovarati da krši Ustav i zakone.

"Bespotrebno problematizirajući pridruživanje naše zemlje u borbi protiv cyber kriminala, gosp. Dodik treba da zna da se radi o principima koje je ranije usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i kojima se rukovodi Ministarstvo vanjskih poslova. Jasno je da Predsjedništvo vodi vanjsku politiku, ali isto tako, treba biti jasno da je Predsjedništvo u ranijem periodu prenijelo obaveze na Ministarstvo, koje slijedi ranije utvrđene principe. Ukoliko član Predsjedništva Dodik misli da naša zemlja treba mijenjati neke stavove i poglede u vanjskoj politici, to mora usaglasiti sa druga dva člana Predsjedništva", navela je. 

Sličnu primjedbu, poddjeća, Dodik imao i kada se Bosna i Hercegovina, slijedeći vanjsku politiku Evropske unije, pridružila deklaraciji o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji.

"Obzirom da je gospodin Dodik, kao jedini zvaničnik u regionu, čestitao predsjedniku Bjelorusije pobjedu na izborima, kasnije je uslijedilo problematiziranje i ovog pitanja. Dakle, i u ovom slučaju, prateći ranije usvojene principe Predsjedništva, Ministarstvo se pridružilo stavu Evropske unije. Ukoliko Dodik danas misli drugačije i protivi se politici Evropske unije, što nagovještava ozbiljno skretanje sa evropskog puta, on svoje stavove treba obrazložiti evropskim zvaničnicima, a prije svega građanima naše zemlje", navodi se dalje. 

Kako dodaje, neprihvatljive su optužbe da ona ruši odnose unutar Bosne i Hercegovine.

"Upravo g. Dodik, svojim najavama da će od šefova DKP-a tražiti da rade u interesu samo jednog naroda, te višegodišnjim konstantnim pozivima na podjelu zemlje, negiranjem pravosnažnih sudskih presuda i genocida, negativnim odnosom prema predstavnicima međunarodne zajednice, doprinosi narušavanju odnosa unutar Bosne i Hercegovine. Politikom koju provodi i konstantnim izazivanjem nesigurnosti, ovaj zvaničnik je u dijelu Bosne i Hercegovine gdje ima apsolutnu vlast, otjerao skoro sve potencijalne investitore, te stvorio ambijent u kojem građani imaju najniže plate i penzije u Evropi“, zaključila je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Najnovije