Dodik: Otjerao sam američkog ambasadora sa svoga imanja

12
Radiosarajevo.ba
Dodik: Otjerao sam američkog ambasadora sa svoga imanja
FOTO: Screenshot / Dodik otkrio detalje posljednjeg razgovora sa bivšim američkim ambasadorom u BiH Bondom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik prisjetio se tokom današnje sjednice Narodne skupštine RS svog posljednjeg razgovora sa nekadašnjim američkim ambasadorom u BiH Cliffordom Bondom.

Tada je Bond došao na njegovo imanje i predložio mu da dobije kaznu od šest mjeseci zatvora koju će mu State Department pretvoriti u dvije godine uslovno.

Dodiku je tada kazna prijetila jer je njegova Vlada kupovala cvijeće namijenjeno za polaganje na spomenike poginulima u ratu i za poklone zvaničnicima koji su dolazili.

"Sada će on (Clifford Bond op.a.) naravno reći da to nije istina, ali ja evo to iznosim javno. Tada je ambasador SAD-a u BiH bio Clifford Bond. On je u jednom trenutku zatražio da se vidi sa mnom. Ja tada već dvije - tri godine nisam bio predsjednik Vlade RS. Čitav region, sve televizije su tada o meni pričale kao o najvećem kriminalcu koji se ikada rodio ovdje. Kad god sam dolazio na Sud, tu je bilo 100 kamera i stranih i ovih naših domaćih, čak je jedno vrijeme i CNN dolazio. Nekako se to na jednom umirilo", kaže Dodik i nastavlja: 

"Zove tako mene jedne prilike taj Bond i pita me može li sastanak negdje mimo kancelarije. Ja mu kažem može li na mom imanju, kaže on može. Ja mu organizujem doručak. Moj pokojni otac se tada prepao, misleći da su došli da me hapse. I Bond je tu doručkovao sa mnom. Pita me poslije doručka možemo li prošetati, ja kažem možemo. Kaže on meni 'gospodine predsjedniče, mi znamo da nema ničega ovdje od kriminala, ali ja sam ovdje zato što State Department traži od mene da dođem i predložim vam sljedeće. Tražim od vas da priznate krivicu, a mi ćemo vam obezbijediti da budete presuđeni na šest mjeseci i pretvroit ćemo vam to u dvije godine uslovno. Ja kažem 'izađite s mog imanja'. Kaže on 'molim?' 'ma izađi s mog imanja'. To je bio moj posljednji razgovor s njim", prisjetio se Dodik.

Kaže kako je RS danas oslobođen od takvih stvari.

"Danas RS izgleda drugačije. Oslobođena je. RS je danas demokratska zemlja koja ima slobodu medija. Mnogima to smeta. Ja kao jedan od vodećih političara u RS smatram da je to dokaz naše zrelosti", kazao je Dodik.

U nastavku možete posluđati njegov kompletan govor sa današnje sjednice.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/ministarstvo-kulture-i-sporta-ks-planira-znacajna-ulaganja-oko-12-miliona-km-u-nove-projekte/539099?type=trending[/related]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije