Milorad Dodik: Zašto oduzimate Srbima to da budu faktor na Balkanu?

13
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Zašto oduzimate Srbima to da budu faktor na Balkanu?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

"BiH je nemoguća zemlja, a RS ne može da se ukine".

Imate pravo jednom da pogađate čija je ovo rečenica.

Naravno, bili ste u pravu - riječ je o Miloradu Dodiku, članu našeg Predsjedništva, koji na toj poziciji jako, jako dobro zarađuje.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Teme, dakako, i danas iste, a mjesto radnje ovaj put bila je srbijanska Prva TV gdje je gostovao uoči sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Јa sam dobio mandat da čuvam ustavni poredak RS-a koji se zasniva na Ustavu RS-a i Ustavu BiH i ništa više od toga ne tražim", rekao je Dodik, očigledno zaboravivši da je trenutno na poziciji člana Predsjedništva BiH, a ne predsjednika RS-a.

Јedna od tema razgovora Dodika i Vučića biće i visoki predstavnik BiH Christian Schmidt, kojem je, zanimljivo, Vučić nedavno dao legitimet. No, Dodika, sudeći po sljedećoj izjavi, to ne dotiče:

"Schmidt nije visoki predstavnik! Nigdje na svijetu ne postoji komad zemlje u kojoj neki stranac dođe i kaže ovo je zakon."

On smatra i da "zajednička proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave smeta nekima u regionu, jer ne podnose da je Srbija stabilna i da su Srbi faktor na Balkanu": "Zašto nam oduzimate to da smo faktor na Balkanu? Јesmo li mi otišli u Skandinaviju možda i tražili tamo da budemo faktor?"

A onda, na kraju, ponovo prijetnja/priča/drama o otcjepljenju:

"RS i i Srbija jesu jedno. U čemu nisu jedno, šta je tu problem? Zato što Srpskoj ne daju stolicu u UN? Pa ne treba nam, ali ćemo mi biti nezavisni. Nama je važno da te odluke koje bi mi donijeli ne prati vojna intervencija NATO-a."

Nove tirade očekujemo najkasnije sutra, kada će prisustvovati obilježavanju Svetih novomučenika jasenovačkih u Јasenovcu. No, vjerovatno će se procjene brojnih analitičara pokazati tačnim, pa ćemo sutra, nakon što ga Vučić "primiri", slušati nešto blažeg Dodika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije