... / Dodik prijeti nakon odluke Ustavnog suda BiH: "Nema sile koja će nas zaustaviti"

23. 09. 2021. u 20:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarisao je odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da pojedine odredbe Zakona o šumama RS nisu u skladu sa Ustavom BiH, poručivši da Ustavni sud od Srba pravi nedostojne ljude.

"Mi ćemo, u Republici Srpskoj imajući u vidu, upravo ono šta se danas dešavalo, vezano za odluku o Šumama i ono što u kontinuitetu oni čine, a to je da pokušavaju od nas da naprave blesave i nedostojne ljude. Moraće da se suoče s nama i našim odlukama u budućnosti. Mislim da je krajnje vrijeme da Parlament RS-a uđe u svoje zasjedanje i da donese odluku u kojima će sve ono što je izvan Ustava, izvan Dejtona, poništiti i zabraniti funkcionisanje na prostoru RS-a što ja govorim godinama. Pozvaću sve svoje partnere, da na tu temu razgovaramo", naveo je Milorad Dodik, prenosi atvbl.com.

On je kazao da će Srbe, koji radi u institucijama BiH, povući sa svih pozicija, te je dodao da RS ne krši Dejton.

"Ono što u Dejtonu piše, da BiH ima jednog predsjedavajućeg Savjeta ministara i dva ministarstva, ostale naše ljude ćemo povući iz Savjeta ministara, iz raznih agencija i zabranićemo djelovanje SIPA-e, Tužilaštva i ostalih koji su hibridi u tome, i ako hoće takvu BiH mi možemo raditi, ako neće, takva BiH ne zaslužuje ni da postoji.

Zašto bismo mi Srbi pristali na BiH koja nama ne odgovara. Zašto mi, konačno, uz sve pokušaje da pokažemo da smo željni i da hoćemo da razgovaramo i da napravimo nešto što može biti održivo i prihvatljivo za nas. Svih ovih godina smo trpjeli takve poteze visokih predstavnika koji su nas ponižavali, koji su nas dovodili do toga da promjenimo našu poziciju, koji su usložnjavali naš život i perspektivu", dodao je.

Kako je rekao, "krajnje je vrijeme da Srbi i RS kao samoodrživa i jedina moguća funkcionalna na tom prostoru kaže šta hoće i ja se zalažem da u prvoj fazi napravimo to".

"Nema sile koja bi nas mogla natjerati da to ne uradimo. Ne kršimo Dejton, mi se vraćamo na sporazum. Povućemo se iz svih tih sporazuma jer naprosto vidimo da se radi o potpunom ignorisanju stavova RS-a. Moraćete nas slušati gospodo, ili ćemo mi ići svojim putem, a vi radite šta mislite. Ne želimo nikakvu eskalaciju problema, ali da nama neko dođe sa strana i određuje šta sve treba da uradimo, ne. To sam pričao na Samitu i moram da kažem da su ljudi pokazali dozu znatiželje i da su to slušali", istakao je Dodik.

Dodik je pozvao sve ljude u RS da shvate ozbiljnost situacije.

"Briselske diplomate se uvijek nešto žure. Uvijek guraju svoje. Uvijek je bilo da ono što je ranije naznačeno u Sarajevu, tako i bude na kraju, pa nam samo ispostave zahtjev. U takvoj BiH mi nećemo da budemo. Pozivam sve ljude u Republici Srpskoj da shvate ozbiljnost situacije. Pozivam i one koji donose odluke, da se okupimo, da odemo na Narodnu skupštinu i da sve što je izvan Ustava poništimo u Srpskoj. Da kažemo da hoćemo da prihvatimo dejtonsku BiH i da nas ne zanima nikakav visoki predstavnik, pogotovo ovaj koji se lažno predstavlja. Vidim da danas on piše neko pismo, da on nešto traži, šta on ima sa platama, šta on im s tim stvarima. Neka to rješava u svojoj zemlji, a ne kod nas", zaključio je Milorad Dodik.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA