Dodik opet o svojim "teorijama zavjere": SAD, Velika Britanija, Schmidt, muslimani...

16
Radiosarajevo.ba
Dodik opet o svojim "teorijama zavjere": SAD, Velika Britanija, Schmidt, muslimani...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas se obratio medijima na konferenciji za novinare i - nastavio s vrijeđanjem.

Na početku konferencije poručio je kako su "SAD i Velika Britanija na strani muslimana jer prihvaćaju Šefika Džaferovića da se bez saglasnosti Predsjedništva BiH obrati Vijeću sigurnosti UN-a". (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op.a.).

Također je napomenuo da se po pravilima Predsjedništva odobrava obraćanje na međunarodnim institucijama i usaglašava stavove.

Turisti sa svih kontinenata 'preplavili' Mostar, očekuje se rekordna sezona

Turisti sa svih kontinenata 'preplavili' Mostar, očekuje se rekordna sezona

Istakao je i kako će Džaferović onda "iznositi stavove protiv RS-a".

Prema njegovom mišljenju, to je "pogrešna politka SAD i njihovih ljudi i neće pomoći stabilizaciji i samo će razgraditi BiH".

Ponovo je govorio o Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u našoj zemlji te je rekao kako nema "legitimitet da bude visoki predstavnik jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN".

Dodik je rekao prisutnima da su vlasti bh. entiteta RS zamolile "rusku stranu da pomogne da se izvještaj predstavi" jer ostale zemlje to odbijaju.

On smatra i kako će zbog rata u Ukrajini "mnogi pokušati da kažu da je naše loše ponašanje". Međutim, kako tvrdi član Predsjedništva BiH, "mi smo to uvijek činili i predstavljali stavove".

Dodao je da se RS zalaže za Dejtonski sporazum i Ustav koji kaže da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Dodik je rekao da je" RS javno naglasila da nije za secesiju i da ne postrojava nikakvu vojsku" te ponovio svoj stav da je BiH "na putu da se raspadne ako nastavi kao do sada".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije