Dodik najavio kandidaturu za člana Predsjedništva, CiK bi to mogao spriječiti. Kako?

12
Radiosarajevo.ba
Dodik najavio kandidaturu za člana Predsjedništva, CiK bi to mogao spriječiti. Kako?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

Lider SNSD-a i aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da u Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju njegove kandidature, ali da će, uprkos tome, biti kandidat za opšte izbore u BiH.

"Centralna izborna komisija (CIK) BiH ne odlučuje o kandidaturama i priča o ovome Suada Arnautovića nije njegova pamet. U Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju moje kandidature i da bi to bio krah RS", rekao je Dodik novinarima.

On kaže da će se i dalje boriti za RS.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Inače, Arnautović je ranije izjavio da će CIK odbiti ovjeru učešća Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na izborima, ako Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, kaže da krše Dejton i Ustav.

"Ako je ovo tačno da u njegovom Izvještaju, koji će podnijeti 11. maja, da on imenom i prezimenom tvrdi, optužuje da se neko ponaša antidejtonski, to je dovoljno za djelovanje.

Potrebno je da glavni tumač Dejtonskog sporazuma kaže da se taj i taj predsjednik stranke SE ponaša antidejtonski, suprotno potpisanoj", izjavio je Arnautović, a prenosi N1.

Arnautović se poziva na član 1 tačku 13 Izbornog zakona BiH kojim je predviđeno da predsjednik stranke, koalicije ili nezavisni kandidat tokom prijave za učešće na izborima, potpisuje izjavu da će se pridržavati Opšteg mirovnog sporazuma za mir u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije