Dodik: Pune džamije mladih - sigurnosni problem u BiH

25
Radiosarajevo.ba
Dodik: Pune džamije mladih - sigurnosni problem u BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik, press konferencija - 22. mart 2022.

Kako se približava 11. maj, datum kada će UN raspravljati o situaciji u BiH na osnovu izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta, tako član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik počinje da smišlja besmislice u pokušaju da dokaže kako je izvještaj lažan.

Usput rečeno, izvještaj koji je Schmidt ranije sastavio ističe Dodika kao glavnog krivca za krizu u Bosni i Hercegovini.

Kao navijen, Dodik opet 'udara' po Bošnjacima ili, kako on kaže, 'muslimanima' (Dodik već neko vrijeme Bošnjake zove muslimanima, što ima jako opasnu pozadinu). Ponekad nadmaši sam sebe u pokušaju da kaže nešto novo, pa tako ovog puta spominje džamije.

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

"U tom lažnom izvještaju se samo stvarno napadaju Srbi i Hrvati, a nema ni riječi o punim džamijama mladih kao sigurnosti za BiH, ili da probosanci ne mogu trpiti manjinu, Srbe i Hrvate, da odlučuju", kaže Dodik i tvrdi da upravo ta činjenica dokazuje da se radi o 'lažnom izvještaju Christiana Schmidta'.

Da malo 'podeblja' stav iznosi tvrdnju da je 'ovaj lažni izvještaj' napisan u 'muslimanskim kancelarijama po Sarajevu' (?1) i dodaje da Schmidt 'stvarni portparol' tih kancelarija.

Idemo dalje. Ide još jedna tvrdnja Dodika koji očigledno živi u iluziji da su se svi uključili protiv njega, pa tako i generalni sekretar UN-a Antonio Guteres. A, kako se uključio? Pa, tako što je dostavio 'ovaj lažni pamflet' Savjetu bezbjednosti 'bez odluke Savjeta bezbjednosti o imenovanju podnosioca'. Dakle, jubilarni hiljaditi put ponavlja da Schmidt nije legitiman. 

O procesu vraćanja nadležnosti na nivo bh. entiteta RS, kaže:

"RS jednostavno je započela proces vraćanja određenih nadležnosti koje, prema Ustavu BiH, nedvosmisleno pripadaju entitetima, zbog nekompetentnosti nivoa BiH.Zakoni koji RS razmatra, daleko od toga da su prijetnja po Dejton, koncipiran je upravo tako da ga vjerno sprovodi", kaže Dodik, a prenose mediji iz RS-a.

A, onda optužuje OHR da je glavni krivac za krizu u BiH jer pokušava nametnuti 'diktatorsku vlast'.

"Trenutna politička kriza u BiH proizilazi iz nastojanja OHR-a da uspostavi diktatorsku vlast nad BiH i kampanje jednog konstitutivnog naroda, muslimana, bošnjaka da se odbaci dejtonski kompromis i majorizuju druga dva konstitutivna naroda Srbi i Hrvati u cijeloj BiH.

Napadi na nastojanja RS da ostvari svoje ustavne nadležnosti imaju za cilj nastavak preuzimanja vlasti od strane OHR-a i muslimana u BiH", istakao je Dodik.

Istakao je i tvrdnju da je "vlada RS najfunkcionalnija u BiH, a da je nivo BiH najnefunkcionalniji".

Umjesto zaključka teksta, Dodiku poručujemo da, prije nego što počne, potpuno suludo, prebrojavati ljude po džamijama u BiH, pogleda snimak s ovogodišnjeg bajram namaza iz njemu bratske Moskve:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije