Novinari pitali Dodika kako planira skloniti OSBiH s područja RS-a - odgovor šokirao

39
Radiosarajevo.ba
Novinari pitali Dodika kako planira skloniti OSBiH s područja RS-a - odgovor šokirao
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Presjedništva BiH Milorad Dodik je nakon sastanka sa ambasadorima u BiH, koji je održan danas u Istočnom Sarajevu i na kojem se navodno pojavilo samo 11 od 28 pozvanih ambasadora, šokantno govorio i o "preuzimanju" kasarni od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Naime, na pitanje novinara na koji način misli da izbaci sa teritorije RS-a sudije, tužioce i pripadnike OSBiH koji se nalaze u kasarnama, član Predsjedništva ove države kazao je novinarima da se prisjete šta se dogodilo 1992. godine (?!) i kako su to uradili Slovenci.

Novinari su nastavili s pitanjem, konkretno upitavši "da li će to uraditi nasilnim putem", na šta je on odgovorio:

Pao je novi snijeg. Evo kakvo će vrijeme biti do subote, i gdje se u BiH očekuje promjena vremena

Pao je novi snijeg. Evo kakvo će vrijeme biti do subote, i gdje se u BiH očekuje promjena vremena

"Fino, upućujem te na '92. kako su to Slovenci uradili, blokirali kasarne, rekli da ovi momci koji, eto ne valjaju njima, moraju da odu", rekao je Dodik pa dodao:

"Malo se sada modernizovalo, a evo otkrit ću šta smo planirali - 80 posto pripadnika OSBiH, Srba, spremno je da nakon donošenja zakona napusti OS i uključi se u nove snage, a ovih 20 posto nismo stigli anketirati, ovi koji dođu imat će iste plate i sve uslove.

Iste te noći ćemo donijeti zakon kojim se ukida zakon Paddya Ashdowna, pa ćemo staviti na raspolaganje tim novim strukturama kasarne i ostale, pa ćemo reći ko smije ući ili ne, imat ćemo tu i neke čuvare.

Na kraju krajeva vjerujem da će vojnici Bošnjaci i Hrvati to razumjeti. Ako se neki od njih odluče da pristupe Vojsci RS-a i mi ćemo ih prihvatiti korektno", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (39)

/ Povezano

/ Najnovije