Dodik nakon sastanka: Nećemo se otcijepiti; evo kad ćemo se otcijepiti

6
Radiosarajevo.ba
Dodik nakon sastanka: Nećemo se otcijepiti; evo kad ćemo se otcijepiti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a danas je nakon sastanka sa ambasadorima u Istočnom Sarajevu kazao da nikada nisu bili naivini i da neće biti.

"Nikada nismo pristali da ulazimo u promjenu Ustava, vjerujući da ćemo doći do trenutka kada ćemo moći da vratimo nadležnosti RS-a. Nedavna odluka [Valentina] Inzka (bivši visoki predstavnik, op.pr.) je put ka tome, te sramne odluke Ustavnog suda, jedne kriminalne organizacije koja je sve vrijeme kršila Ustav.

Ova generacija političara ne može da stane iza toga, mi smo se zato odlučili na ovaj put. To ne može da zaustavi ni Amerika, ni ovi Englezi koji su sve zakuhali.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Britanci i ostali koji su s njima ovdje, umjesto zajedničke države sve čine da naprave muslimansku državu. Zato sve ovo odbacujemo, ne prihvatamo majorizaciju nikoga, pa ni hrvatskog naroda. Ovo nije secesija, ovo nije otcjepljenje, danas sam rekao amabasadorima", rekao je Dodik, nastavljajući Bošnjake svojim prepoznatljivo uvredljivim tonom nazivati "muslimanima, muslimanska država i sl".

Nema sankcija

On ističe da Europska komisija neće donijeti sankcije ni prema RS-u ni prema bilo kojem pojedincu.

"Njemačka možda hoće, ali EU komisija neće. Priče da su oni nama dali novac, govori o njihovom mentalitetu da sve mogu da kupe. Postoje druga tržišta gdje može da se nabavi novac, ako EU ne odobri kredite u nekom razumnom roku, mi ćemo tražiti novac od Kine", kazao je on.

Dodik je stava da je Europska unija ustvari "veliki usisivač", jer "izvlače radno sposobne ljude iz RS-a koji su se školavali u ovom bh. entitetu".

"Kada izračunamo ono što je nama EU dala i kada izračunamo šta smo sve uložili u ljude koje su odvukli, to je daleko više od onog što su dali.

Veoma sam uvjeren da RS ima pravo na svoju ustavnu poziciju, da to nije ništa izvan toga, da to nisu akcije razbijanja teritorijalnog integriteta, niko nas ne može natjerati da prihvatimo nelegalnog visokog predstavnika.

Eto ga, nek' se šepuri koliko hoće. Sve što su uradili visoki predstavnici i međunarodni faktor sve ide u pravcu muslimanskog naroda. Dva naroda Srbi i Hrvati ne žele ovakavu majorizaciju, samo jednom to odgovara. Sada proglašavam da je tome kraj, sve ćemo na narednoj skupštini završiti i vratiti na bolje", poručio je on.

Dodik smatra da Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne treba da ratuju i dodao je da ništa nije vrijedno toga.

Favoriti naroda

"Mi želimo da samostalno odlučujemo o nadležnostima koje smo dobili, ne želimo ništa više, ali ni manje. Neki nam spočitavaju da guramo negdje narod, ne guramo mi branimo narod. To su sve instrukcije međunarodnih sponzora.

Vjerujemo da smo favoriti naroda i nastavit ćemo to da radimo. Ukoliko to ne učinimo RS će nestati kroz nekoliko odluka Ustavnog suda, razvlastili bi nas. Ne bi bilo nerealno očekivati da nam ukinu Vladu, skupštinu i ostalo", kazao je on.

Dodik oštro poručuje da je ovo sve pokušaj da pojedinci provedu ubilački plan za RS.

"Narod je napravio RS i politički predstavnici tog naroda će je i odbraniti. 9-tog januara mi slavimo 30 godina RS-a, i to ćemo uraditi na adekvatan način.

Kažu da branim svoje lične interese, da odranimo svoj lopovluk i kriminal, ja ne znam da li ima tu zdravog razuma, jer da to hoćemo radili bi suprotno bili bi u američkoj i britanskoj ambasadi da nas potapašaju po ramanenu.

"Ustav je sveto slovo"

Neće biti rata, ne želim da sekiram narod, SNSD je potpuno jedinstven, naši koalicioni partneri su jedinstveni", rekao je on.

Dodik poručuje da je Ustav za njih sveto slovo i dodaje:

"Gospodo Amerikanci i Europljani, ponašajte se u skladu sa tim.

Rekao sam da ako EU komisija donese odluku o sankcijama RS ili bude povučena iz odluka, neka zapišu da je to datum samostalnosti RS-a.

Znam da će ovo mnogi iskoristiti da Dodik opet prijeti otjepljenjem, ali ja ne prijetim ništa. Ja samo želim da kažem da je ovo sve naša politička akcija, ne podržavamo nikakve mjere militarizacije, nema nikakvog zakonskog osnova za to. Ako neke zapadne zemlje pokušaju da urade tako nešto, moram da kažem da postoje neke druge adrese koje su spremne da zaštite RS", zaključio je on.

Zalažem se za teritorijalni integritet BiH po slovu ustava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije