Dodik o saopćenju Schmidta: Njegova reakcija za nas je - ništa

15
Radiosarajevo.ba
Dodik o saopćenju Schmidta: Njegova reakcija za nas je - ništa
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se novinarima u Banjoj Luci nakon današnje posebne sjednice NSRS.

Izjavio je da će do 28. oktobra, do polovine iduće sedmice, imati svu dokumentaciju u vezi sa vraćanjem nadležnosti RS i zakazati sjednicu Narodne skupštine.

Govorio je i o današnjoj smjeni Gordane Tadić s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH:

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

"Apsolutno je vidljivo da je šest (pa je onda nastavio Bošnjake nazivati muslimanima što ima izuzetno opasnu pozadinu) muslimana glasalo za njenu smjenu, isključivo muslimana. To je pod direktnom instrukcijom SDA. Ovo se može računati kao osvetnički potez. Svi koji im se opiru završavaju na taj način. Žele ovladati Tužilaštvom i izbornom komisijom. Sud BiH već imaju. To je pod direktnom kontrolom Osmice i ovih njegovih. Željeli su konstruisati BiH onako kako oni žele. Oni nisu spremni na kompromis i dogovor. Samo današnje glasanje najbolje govori o tome. Političko Sarajevo je pretjeralo u svemu, tako smatram. Možda su ove naše mjere trebale doći i ranije. Smatrali smo da će sve ovo jednog dana stati i da će biti moguć dogovor", kaže Dodik.

"Dolazak Šefika Džaferovića u Bijeljinu najbolje pokazuje na koji način se okupljaju probosanske vlasti. Koriste razne spinove, napade na RS, osporavaju njen ustavni položaj. Na taj način dovode u zabludu građane iz RS-a".

Poručio je da niko iz RS ne razmišlja o sukobu.

"Sukoba nema, niti će ih biti, niti bilo ko s naše strane ima namjeru za to", kazao je Dodik.

Opet se osvrnuo na visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je za njega 'lažan'.

"Danas je važno da je NSRS usvojila Zakon o lijekovima. BiH nema visokog predstavnika. Ovaj što se lažno predstavlja počeo je pisati neka saopćenja. Nama ni jedna njegova reakcija ne predstavlja ništa, gledamo to kao na mišljenje običnog stranca ili građanina", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da političke akcije RS ne ugrožavaju bezbjednost na bilo koji način, jer su one motivisane isključivo primjenom Ustava BiH.

Dok je govorio o usvojenom "Zakonu o lijekovima", kazao je da je RS imala svoju Agenciju za lijekove i da je to funkcionisalo, kao i "da prenos nadleženosti, koji se desio ranije, nije dao rezultate".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije