Ambasada SAD-a o Dodikovim potezima: Spremni smo koristiti sve raspoložive sankcije

9
F. V.
Ambasada SAD-a o Dodikovim potezima: Spremni smo koristiti sve raspoložive sankcije
Arhiv / Američka ambasada u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, na upit portala Radiosarajevo.ba, oštro je reagirala na poteze člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNDS) u kontekstu pokušaja razvlašćivanja državavnih agencija i institucija.

Podsjetimo, uprkos jasnim sugestijama Ureda visokog predstavnika (OHR), Narodna skupština Republike Srpske je danas, 20. oktobra, usvojila sa 43 glasa "za" i dva "suzdržana" Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se planira osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva RS, čime se razvlašćuje jedna državna agencija.

Opozicija je bojkotvala glasanje kojim se praktično ulazi u proces formiranja parainstitucija u bh. entitetu RS.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

"Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom. Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske.

Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Dodali su kako "pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve - predstavljaju neodgovorno liderstvo".

"Nastavit ćemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.

Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprjeđenju funkcionalnosti", poručeno je danas iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije