Mirko Šarović o potezima NSRS: To je stvarno srljanje, očekujem haos!

4
Radiosarajevo.ba
Mirko Šarović o potezima NSRS: To je stvarno srljanje, očekujem haos!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Mirko Šarović

Uprkos jasnim sugestijama Ureda visokog predstavnika (OHR), Narodna skupština Republike Srpske je danas, 20. oktobra, usvojila sa 43 glasa "za" i dva "suzdržana" Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se planira osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva RS, čime se razvlašćuje jedna državna agencija.

Opozicija je bojkotvala glasanje kojim se praktično ulazi u proces formiranja parainstitucija u bh. entitetu RS.

Piše: Faruk Vele

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"To je stvarno srljanje. Bojim se da ćemo ući u velike komplikacije", kaže za Radiosarajevo.ba predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, dodajući da je ovo, ipak, na određeni način očekivano.

"Mislim da jednu tako važnu stvar ne treba 'lomiti preko koljena' i najaviti je manje od 24 časa i glasati bez bilo kakve pripreme... Dodiku ne smeta Regulatorna agencije za komunikacije (RAK) BiH, gdje ima svog ključnog čovjeka. Nije posegnuo da možda ukine tu agenciju i vrati je na nivo RS-a, ali jeste Agenciju za lijekove BiH. Namjera je da se zataška ogroman kriminal koji je rađen proteklih mjeseci i godina. Posebno u vrijeme pandemije. Nema ključnih odgovora koje smo mi tražili: da li će to utjecati na snabdijevanje sa lijekovima građana i institucija RS, da li će nastati haos, da li će biti međunarodno priznata ta agencija na nivou RS", rekao je Šarović za Radisarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, potrebno je mnogo toga, i argumentacije i rasprave stručne javnosti da bi se pristupalo ovako važnim pitanjima.

"Očito se radi o nekim drugim namjerama. Uostalom treba građanima objasniti zašto su predstavci SNSD ranije digli ruku za formiranje ove agencije, a sada bi nešto mijenjali. Mislim da su u pitanju, ne opšti, već uskostranački, ili interesi kojim bi se priječio uvid javnosti i struke u ono što oni rade mjesecima i godinama", odlučan je Šarović.

Na pitanje da li predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ovakvim potezima započinje rušenje ustavno-pravog postupka države BiH, Šarović je istakao da "ulazimo u vrlo komplicirane odnose, onako bez pripreme".

"Negdje je to pripremljeno u ne znam kojim stranačkim krugovima. Očekujem jednu vrstu haosa, nepripremljenog potpuno za nešto. Nisam vidio kao se misli ostvariti ta nakana... Ovo može donijeti komplikacije, ne samo kada je u pitanju u ovaj zakon već i neki drugi koje on (Dodik) najavljuje. Nadam se da će biti valjda dovoljno pameti i normalnih ljudi da sagledamo cjelu ovu situaciju. Nije dovoljno samo deklarativno reći da je to potrebno RS. Nije dovoljno, jer treba stvoriti i pravni osnov i argumentaciju, riješiti praktične stvari. Vjerujem da ćemo kada zakon stupi na snagu ući u jednu vrstu haotičnog stanja na tržištu", zaključio je Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije