Dodik o ruskoj invaziji: Mi smo neutralni. Imamo pozitivan stav prema narodu Ukrajine

2
Radiosarajevo.ba
Dodik o ruskoj invaziji: Mi smo neutralni. Imamo pozitivan stav prema narodu Ukrajine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u razgovoru sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom ukazao na "histerični pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno-bijelim".

"Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu sa Ustavom u suštini proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako", rekao je Dodik za RTRS nakon razgovora sa Lajčakom na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji.

Dodik je istakao da je ono što radi RS potkrijepljeno ustavnom pozicijom.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

"Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj jednoj opštoj histeriji, koja se zbog sukoba u Ukrajini, u suštini, dijeli na to da li si za jedne ili za druge. Mi smo neutralni i prema ukrajinskom narodu imamo pozitivan stav i žao nam je zbog stradanja", rekao je Dodik, piše Srpskainfo.

Srpski član Predsjedništva je naveo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO i jedne odbrambene pozicije koju ima Rusija.

"I to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta", istakao je Dodik.

On je rekao da je Lajčaku objasnio da RS nema namjeru da čini bilo šta mimo Ustava BiH, ali da je nemoguće da 27 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma RS ne može da dobije ono što piše u tom sporazumu.

"U suštini se uvijek dešava isto da oni pokušavaju ili nas slome po nekom pitanju da bi to bila baza za dalje atakovanje na nadležnosti RS", rekao je Dodik.

Dodik ukazuje da je riješenje da se stane sa tim i da se obavi širok dogovor u okviru BiH i kaže šta su nadležnosti entiteta, a šta BiH, da se to pitanje “konzervira” i da nema više stalnih akata na nadležnosti RS.

On je podsjetio da je RS to tražila godinama unazad i da se to ne može dozvoliti.

"Samo bi bili naivni kada bi vjerovali tim navodnim nosiocima dobrih vijesti sa Zapada", smatra Dodik.

"Mora da se razjasni između nas zašto mi ne prihvatamo tu vrstu priče da nam neko, mimo procedure, nametne nekog kao visokog predstavnika koji bi trebao da donosi nove zakone, modelira političku situaciju i da se RS složi sa tim", kaže Dodik.

Član Predsjedništva BiH pita šta je tu racionalno, ispravno, šta je tu smisao i da li je to "političko samoubistvo za čitav jedan narod koji bi prihvatio tutora koji nije imenovan u skladu sa procedurom i međunarodnim pravom".

Dodik je rekao da razgovori koje su imali u Predsjedništvu BiH nisu bili iskreni.

"Stalno se radi o nekoj vrsti nastojanja da se pokuša napraviti predstava i ispod tepiha ili sa strane ubaciti politike koje bi mi trebali da poštujemo, a odnose se prije svega na nas, a ne na njih", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije