Dodikov gradonačelnik ponudio smještaj ukrajinskoj djeci i izbjeglicama

3
Hina
Dodikov gradonačelnik ponudio smještaj ukrajinskoj djeci i izbjeglicama
Foto: Facebook / Darko Tomaš

Grad Prnjavor, u kojemu je na vlasti dužnosnik SNSD-a Milorada Dodika, ponudit će smještaj ukrajinskim izbjeglicama te će izdvojiti novac za humanitarne svrhe ovoj državi pogođenoj ruskom agresijom.

Spremni smo prihvatiti djecu iz Ukrajine, smjestiti ih i omogućiti da pohađaju školu”, rekao je u četvrtak gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

U ovome gradu na sjeveru Bosne i Hercegovine živi veća ukrajinska zajednica koja broji više od 1.200 stanovnika s kojom su vlasti entiteta Republike RS dogovorile i slanje financijske pomoći Ukrajini.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Gradonačelnik Tomaš potvrdio je kako je u dogovoru sa članom državnog predsjedništva dogovoreno da se za ukrajinsku crkvu izdvoji 50.000 eura, te jednako toliko i za humanitarne potrebe što bi se dostavilo Ukrajini.

Pojasnio je kako se slanje humanitarne pomoći koordinira prekoambasade Ukrajine iz Zagreba koje pokriva i BiH zajedno s uredom diplomatskoga predstavnika u BiH te Caritasa.

Ranije prošle sedmice, Dodik, poznat po bliskim vezama s ruskim vlastima, izjavio je kako se ne smije zaboraviti da su u proteklom ratu u BiH djeca iz RS  bila zbrinuta u Ukrajini.

“Ukoliko se iskaže potreba za smještajem djece iz Ukrajine, mi smo spremni sudjelovati u tome, njihovom ugodnom boravku, vezano i za škole ili bilo što drugo” , rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije