Dodik nakon sastanka u Neumu ponovo sipa ulje na vatru i priča gluposti

12
Radiosarajevo.ba
Dodik nakon sastanka u Neumu ponovo sipa ulje na vatru i priča gluposti
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na svoj način je ponovo komentirao sastanak u Neumu, te dodao da smatra da za ukupne odnose u BiH nije dobro što nije postignut dogovor stranaka iz Federacije BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH pod medijacijom međunarodne zajednice.

Dodik je naveo da ono što je mogao da čuje od lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića ukazuje da gotovo nije bilo nikakvog pomaka, približavanja i da je "opšti utisak da politički predstavnici muslimana (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op.a.) nisu htjeli dogovor".

"Oni, po njima, imaju dobru varijantu da ponovo izaberu Komšića i u tom pogledu zadaju definitivni politički udarac Hrvatima kao konstitutivnom narodu na ovim prostorima. Ja mislim da to nije dobro", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

On je naveo da su pregovori u Neumu bili „federalno pitanje“ između Bošnjaka i Hrvata, ističući da su predstavnici Republike Srpske smatrali da nemaju razloga da razgovaraju o izboru člana Predsjedništva u Federaciji BiH.

Istakao je i da je očigledno da svi napori koje su uložili Europljani i Amerikanci nisu dali rezultat.

Dodik je ukazao da je problem jednog konstitutivnog naroda problem sva tri konstitutivna naroda i da se to ne može na bilo koji drugi način posmatrati.

"Mi smo podržali opravdane zahtjeve hrvatskih političkih predstavnika da oni imaju adekvatne, odnosno svoje, predstavnike i da je to suština i Dejtonskog sporazuma i funkcionisanja BiH. Bošnjaci, muslimani, žele dominaciju, majorizaciju. To vježbaju nad Hrvatima u BiH , istakao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije