Palmer: Naći model koji će omogućiti Hrvatima da imaju istu zastupljenost

14
L. M.
Palmer: Naći model koji će omogućiti Hrvatima da imaju istu zastupljenost
Foto :N1 / Matthew Palmer

Predstavnica EU za izbornu reformu Angelina Eichhorst obratila se javnosti nakon završene runde pregovora u Neumu te je poručila da će se pregovori nastaviti u narednim danima između bh. političara.

Istakla je da je razgovarano o implementiranju presuda Europskog suda za ljudska prava.

"Razgovarano je o konkretnim modelima za izbor članova Predsjedništva, ali i o nekim drugim stvarima ključnim za izborne reforme".

Matthew Palmer istakao je vođen razgovor o teškim i izazovnim pitanjima.

"Činjenica da su konstruktivno i otvoreno razgovarali, govori koliko su bh. političari posvećeni rješavanju ozbiljnih pitanja. Nismo došli do kraja ovog procesa. Pitanja koja smo rješavali, neće nestati sa scene", potcrtao je Palmer.

Također je naveo da je neophodno implementiranje presude Sejdić-Finci i ostalim predmetima.

"Potrebno je naći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima da imaju istu zastupljenost u institcijama", dodao je Palmer.

Palmer je naveo da je potrebno imati pakete mjera koji će jedni drugima biti ravnoteža.

"Svačiji interesi moraju biti zaštićeni i dobro izbalansirani kako bi na parlamentu dobili potrebnu većinu. Ne mogu vam ukazati na ovo ili ono jer je sve dio kompletnog paketa. Dok nije sve dogovoreno, nije ništa dogovoreno", smatra Palmer.

Eichhorst je kazala da garancija za dogovor nema.

"To je isticano i ranije, nisam u prilici da ja dajem bilo kakve garancije. Imamo nadu za napredak ovog dijaloga", istakla je Eichhorst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije