Palmer poslao poruku iz Neuma: Bit će potrebne i izmjene Ustava i bit će teško

14
L. M.
Palmer poslao poruku iz Neuma: Bit će potrebne i izmjene Ustava i bit će teško
Foto: N1 / Matthew Palmer

Matthew Palmer, američki izaslanik za izbornu reformu u BiH, rekao je, obraćajući se na press konferenciji u Neumu gdje su u toku pregovori oko izborne reforeme, da je urađeno dosta posla.

"Zadovoljni smo kvalitetom posla koji je urađen. Razgovori se odvijaju i u široj formi o izbornoj reformi. Razgovori se vode u otvorenom i iskrenom duhu", naveo je.

Dodao je da su takva pitanja teška i zahtijevaju vrijeme.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

"Mislim da je svima jasno, kako bi se udovoljilo presudama Europskog suda za ljudska prava, bit će neophodno da se izvrše i izmjene i Ustava, što nije jednostavno", naveo je.

Istakao je kako diskusija o izbornom modelu i funkcionalnosti institucija na nivou FBiH je nešto što zahtjeva naporan i temeljit rad kako bi se pronašlo konačno rješenje.

"Mi iz EU i SAD ostajemo posvećeni partneri liderima kako bismo riješili ova pitanja. Mi nemamo konkretan prijedlog ili plan. Razgovaramo sa strankama posljednjih 5-6 mjeseci o ovim problemima i pokušavamo pronaći rješenje. Diskutujemo o svim idejama i problemima koje postoje i kod njih izazivaju zabrinutost. Tu smo da radimo zajedno kako bismo došli do prijedloga koji bi odgovarao svima", rekao je Palmer.

Na pitanje šta ako ne uspiju pregovori ili kada očekuje da bi se moglo dobiti konačno rješenje, odgovorio je da su fokusirani na ono što se dešava danas.

"Sutra je sutra”, zaključio je Palmer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije