Dodik nakon ročišta vrijeđao Schmidta, traži suđenje u Banjoj Luci: "Ovo je politički proces"

13
L. M.
Dodik nakon ročišta vrijeđao Schmidta, traži suđenje u Banjoj Luci: "Ovo je politički proces"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik nakon ročišta ispred Suda BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta RS. Trebao je biti održan glavni pretres, ali se to nije desilo.

Dodik se po izlasku iz sudnice obratio javnosti i objasnio zašto nije održan glavni pretres.

"Zahvaljujem se mojim ljudima koji su ovdje sa mnom. Ovo je primarno politički proces, činjenica je da nepostojeći stranac nameće nešto. Što se tiče pretresa, nije ni počela rasprava jer je moj tim zatražio da se suđenje prebaci u Banju Luku".

U Kotoru će se održati važansamit za Zapadni Balkan: Da li će BiH dobiti milijardu eura?

U Kotoru će se održati važansamit za Zapadni Balkan: Da li će BiH dobiti milijardu eura?

Kako je kazao, Apelaciono vijeće je odbilo taj zahtjev, ali da imaju tri dana roka za žalbu. Zatim je vrijeđao američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmita.

"Taj jedan smrad koji se zove Schmit i jedan Murphy smišljaju nešto da zagorčaju život ljudima u BiH. Oni najviše skrnave sve ovo. Ne mora niko da misli da je naš dolazak u Sud priznanje nezakonitog procesa. Ova zemlja pripada svima. RS je u ustavnom poretku BiH. RS pristaje na ustavnu BiH, a ne na BiH Schmidta i Murphyja", kazao je.

Poslao je poruku i pravnicima u FBiH i rekao: Ako neko od pravnika u FBiH misle da ovo nije politički ili pravno ispravno varaju se.

"Vidljivo je da je on (Schmidt) dao javnu izjavu rekao 'nemojte mi čestitati, još treba da me imenuju u Vijeću sigurnosti'. Sav problem je u tome. RS neće prihvatiti da budemo dio kolonije kao što rade u Federaciji", naveo je Dodik.

Milorad Dodik stigao na Sud BiH: Pozdravio se sa svojim pristalicama i otišao na ročište

Milorad Dodik stigao na Sud BiH: Pozdravio se sa svojim pristalicama i otišao na ročište

Istakao je da nema problem sa sudijom, ali ima sa Sudom jer 'nije ustavna kategorija'.

"Enormna zavisnost od visokog predstavnika i stranih ambasada ne donosi ništa dobro ni BiH ni bilo kome. Svaki dan osoblje Američke ambasade dolazi u sudove i tužilaštva i prate procese. Imamo dokaze. Ja ću i sljedeći put biti tu. Poručit ću međunarodnoj javnosti: nemojte se igrati", rekao je Dodik i dodao da ne prihavata Schmidta kao visokog predstavnika.

Naveo je da 'ne nameće nikom ništa' i podsjetio na jučerašnji sastanak u Briselu.

Milorad Dodik nakon ročišta ispred Suda BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik nakon ročišta ispred Suda BiH

"Mi smo prihvatili da postoji sjedište suda, ali u Banjoj Luci, ako hoće nek pristaju i nek glasaju", rekao je Dodik te dodao da neće prihavtiti da se na nivou BiH usvoji zakon kojim bi bio uspostavljen broj za hitne slučajeve koji bi bio jedinstven za cijelu državu.

Još jednom je ponovio da je ovo politički proces.

"Mi ćemo se žaliti tačno u ponedjeljak, pred kraj radnog vremena, jer imamo do tada pravo žalbe. Vi hoćete da zbrzate presudu, da mi zabrane politički rad? Ne bih vam preporučio takvo nešto", poručio je novinarima iz Federacije BiH koji su mu postavljali pitanja.

Rekao je i da je ponosan što se vodi ovaj proces jer je prekršio naredbu Schmidta. Murphyja i Schmidta je optužio da prave 'sr*nja'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije