Dodik najavio "misteriozni" potez i poručio: Izgleda moćno kad se sretnete s Putinom

7
L. R.
Dodik najavio "misteriozni" potez i poručio: Izgleda moćno kad se sretnete s Putinom
Foto: Prtscr / X.com / Milorad Dodik i Vladimir Putin

Milorad Dodik, šef bosanskohercegovačkog entiteta RS (koji i dalje umišlja da je predsjednik neke nepostojeće države), obratio se danas, 23. februara, javnosti. Govor je uslijedio nakon posjeta koje je obavio početkom ove sedmice - Bjelorusija, Rusija itd...

Govor je, dakako, počeo sa slavljenjem Rusije, kazavši kako su to najveći investitori u Bosni i Hercegovini, kako je Rusija spremna da nastavi sa isporukama gasa i za RS i FBiH, po istim okolnostima kao i dosada.

"Sve su to stvari koje bile važne za nas", pričao je Dodik, koji je Putina sve vrijeme, uobičajeno, oslovljavao s "predsjednik".

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Najavio je "neke nove okvire saradnje", a onda je naveo kako su pričali o "pitanjima koja dosad nisu bila na dnevnom redu - bit će poznata kroz vrijeme koje dolazi". Misteriozne poteze najavio je i na kraju konferencije, no u međuvremenu je govorio, štagod to trebalo značiti:

"Nema mistike, Ruska Federacija ima pozitivan stav prema miru, stabilnosti u BiH. Predsjednik Putin je posvećen očuvanju mira i stabilnosti u regiji. Mi poštujemo činjenicu da se ne miješaju u unutrašnje stvari u BiH i poštujemo činjenicu da su oni svjedoci Dejtonskog sporazuma. Jeste, važno je da smo nastavili da razgovaramo - vezano za taj aranžman, a sad je situacija takva da Dejtonski sporazum, takav kakav je, Rusija brani od same Amerike. Putin je saglasan da samo strane u BiH "mogu da dogovaraju druge aranžmane za BiH.

Dakako, kakav bi to Dodikov press/saopćenje/poziv/govor/vic bio bez spominjanja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kojeg vožd sad oslovljava s "neizabrani stranac".

Urnebesni Dragan Bursać o susretu Dodika i Putina: "Jeste li sigurni da vam je medvjed prepariran?"

Urnebesni Dragan Bursać o susretu Dodika i Putina: "Jeste li sigurni da vam je medvjed prepariran?"

"Predsjednik je to sve znao, naravno i rečeno je da je to nedospustiva praksa. Ne može stranac, bio izabran ili ne, da se miješa ili nameće bilo kakva rješenja u BiH", kazao je Dodik, vraćajući BiH u fokus svog rječnika.

Nastavio je s pričom o tome kako se sreo s predsjednicima Kazahstana, Tatarstana i Bjelorusije - sve je posjete naveo, osim posjete džamiji - a za Aleksandra Lukašenka još je rekao:

"Oni nisu okruženi žicom i betonom, niti je njihov predsjednik, kako to Zapad kaže, neki negativac. On nam je prenio važna iskustva o vođenju države u nestabilnim okolnostima."

Zanimljivo je i da je spomenuo bjeloruske tramvaje koji su isporučeni za Sarajevo, kazavši: "Odavdje smo intervenisali da to sve bude isporučeno na vrijeme."

Dodik se oglasio nakon "cvrkutanja" s Putinom pa spominjao NATO i Zapad i ponavljao: RS je stabilna

Dodik se oglasio nakon "cvrkutanja" s Putinom pa spominjao NATO i Zapad i ponavljao: RS je stabilna

"Sve je ovo bilo novo i dobro iskustvo, s puno dobre energije", pričao je Dodik, pa onda ponovio: "Bilo govora o nekim stvarima o kojim ne mogu u ovom trenutku da govorim, ali će to biti poznato u narednih mjesec dana o čemu se radi."

Kazao je i kako je Dodik od "predsjednika" tražio gas za sve ljude u BiH, bili oni u FBiH ili RS-u, "i mi to obezbjeđujemo", a onda još dodao: "Oni (federalna i dio državne vlasti) često kritikuju Rusiju, a imaju benefite od nje. Ne treba niko da se zahvaljuje, ali ponekad bi mogli utihnuti i prestati pljuvati."

Otkrio je Dodik da u Rusiju ponovo ide u aprilu i junu, da je sljedeće sedmice u Crnoj Gori, a potom i u Antaliji.  Do kraja marta se nada i da će ugostiti mađarskog premijera Viktora Orbana, a u međuvremenu će se sresti i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ispričao je i da će u utorak imati sastanak u Mostaru s partnerima u vlasti na državnom nivou (Trojka i HDZ), kad će pokušati finalizirati detalje potrebne za odluku Europskog vijeća o statusu naše zemlje.

"Sve u svemu, važno je da se RS postavila kao važan sagovornik u ruskoj i bjeloruskoj strani. Izgleda moćno kad se sretnete s Putinom, koji je danas jedan od najvažnijih lidera svijeta", završio je svoj govor laktaški baja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije