RS za lobiranje u SAD potrošio 1.310.535 KM, Puljić: "Rezultat, Igor i Gorica Dodik dobili sankcije"

5
Radiosarajevo.ba
RS za lobiranje u SAD potrošio 1.310.535 KM, Puljić: "Rezultat, Igor i Gorica Dodik dobili sankcije"
Foto: FB / Milorad i Gorica Dodik

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska na lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama utrošio je u 2023. godini 715.698 dolara (1.310.535 KM).

Prema podacima koje je objavio OpenSecrets, to je znatno manje nego u 2022. godini kada je ovaj entitet na lobiranje u SAD potrošio 1.130.492 američkih dolara (2.070.076 KM).

Brojke na ovoj stranici izračuni su kompanije OpenSecrets na temelju izvještaja koje je Ministarstvo pravosuđa SAD-a stavilo na raspolaganje i koja se ažuriraju svakodnevno.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Ivca Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona komentirao je najnovije brojke koje je objavio OpenSecrets.

"BiH entitet Republika Srpska utrošio u 2023. godini 715.698 dolara na lobiranje u Americi. Rezultat: Igor i Gorica Dodik dobili sankcije", naveo je Puljić na društvenim mrežama.

Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta RS, je još u januaru 2017. uveden prvi paket američkih sankcija, zbog "nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organiziranja referenduma" o Danu RS koji je održan 25. septembra 2016. Te sankcije su kasnije proširene.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je sankcije Dodikovom sinu i kćerki, Igoru i Gorici. Pored Dodikove djece, na spisku su i njihove kompanije čiji su vlasnici ili suvlasnici.

Milorad Dodik se nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije