RS za lobiranje u SAD potrošio 1.310.535 KM, Puljić: "Rezultat, Igor i Gorica Dodik dobili sankcije"

5
Radiosarajevo.ba
RS za lobiranje u SAD potrošio 1.310.535 KM, Puljić: "Rezultat, Igor i Gorica Dodik dobili sankcije"
Foto: FB / Milorad i Gorica Dodik

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska na lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama utrošio je u 2023. godini 715.698 dolara (1.310.535 KM).

Prema podacima koje je objavio OpenSecrets, to je znatno manje nego u 2022. godini kada je ovaj entitet na lobiranje u SAD potrošio 1.130.492 američkih dolara (2.070.076 KM).

Brojke na ovoj stranici izračuni su kompanije OpenSecrets na temelju izvještaja koje je Ministarstvo pravosuđa SAD-a stavilo na raspolaganje i koja se ažuriraju svakodnevno.

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Ivca Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona komentirao je najnovije brojke koje je objavio OpenSecrets.

"BiH entitet Republika Srpska utrošio u 2023. godini 715.698 dolara na lobiranje u Americi. Rezultat: Igor i Gorica Dodik dobili sankcije", naveo je Puljić na društvenim mrežama.

Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta RS, je još u januaru 2017. uveden prvi paket američkih sankcija, zbog "nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organiziranja referenduma" o Danu RS koji je održan 25. septembra 2016. Te sankcije su kasnije proširene.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je sankcije Dodikovom sinu i kćerki, Igoru i Gorici. Pored Dodikove djece, na spisku su i njihove kompanije čiji su vlasnici ili suvlasnici.

Milorad Dodik se nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije