Dodik najavio da ide u Rusiju pa bulaznio: Nemam problem sa SAD, zbunjuje me predsjednik C. Gore...

12
Priredila: L. R.
Dodik najavio da ide u Rusiju pa bulaznio: Nemam problem sa SAD, zbunjuje me predsjednik C. Gore...
Foto: Anadolija / Milorad Dodik

"U aprilu idem definitivno, a vjerovatno i u junu", ushićeno govori Milorad Dodik, predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Rs, administrativne jedinice unutar države Bosne i Hercegovine, najavljujući novi posjet "majci Rusiji" - kako su Dodikovi sateliti opisali zemlju Vladimira Putina na paradi neustavne fešte 9. januara 2023. 

"U aprilu je bezbjednosni forum u Sankt Peterburgu na kojem sam poseban gost koji bi trebalo da se obrati. Prošle godine je učestvovalo 111 zemalja, ove bi trebalo oko 150", nabrajao je Dodik, ističući valjda kako će ovaj put zaista otići. Doduše, za juni nije precizirao šta će raditi u Rusiji.

Konteksta radi, vrijedi podsjetiti kako je više puta proteklih mjeseci pompozno najavljivao kako ide u Rusiju, "evo sad će" i "samo što nije", ali do odlaska u "majčicu" nije došlo. 

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

A, onda je - razgovarao je s ekipom Glasa Srpske - kazao i kako Rs "nije prekinula ni odnos sa Amerikom, već samo s njihovim osobljem": "Biramo trenutak kad će Amerika postati pravična iz naše vizure pa da razvijamo dalje odnose. Ono što ne želimo da rehabilitujemo jeste odnos sa Britancima, jer oni su pokvareni i to su pokazali kroz istoriju."

Potom se ponovo vratio na ambasadore SAD-a i Velike Britanije: "Da smo nastavili komunikaciju, imali bismo više negativnih posljedica. Oni traže da se o imovini odlučuje u Sarajevu, mi to nećemo. Oni kažu 'e, hoćete'. Mi kažemo da nećemo. I o čemu mi onda da pričamo? Vremenskoj prognozi?."

Pa je onda kazao i kako bi on volio da ima korektne odnose sa Amerikancima, ali da "nije pao sa Marsa pa da ne zna o čemu se radi": "Oni se petljaju u rad Ustavnog suda, u rad Tužilaštva i Suda BiH, o čemu imamo i stenograme koje ćemo jednog dana objaviti. Upliću se u mikrostvari koje su 99 odsto protiv Srpske. O čemu mi onda da pričamo? Evo, razotkrivene su arhive u Britaniji, vidjeli ste kako se ponašala ta zemlja u događajima u vezi sa Srebrenicom. Oni su željeli da se to desi. Zašto bih danas vjerovao Britancima?"

Uznemireni Dodik na primitivan način vrijeđao ambasadora SAD-a: "Glumi veliku facu, svemogućeg"

Uznemireni Dodik na primitivan način vrijeđao ambasadora SAD-a: "Glumi veliku facu, svemogućeg"

Pa je opet kazao da bi volio da se podiči najboljim odnosima sa Amerikom, ali "da su oni morali da nauče da ovdje ne sjede ljudi koji su poslušnici": "Ne možete rušiti Dejton, a kriviti Dodika za to i uvoditi mu sankcije. Imate američkog ambasadora Michaela Murphyja koji je skoro govorio da Dejton nikad nije bio zamišljen da bude trajan. Ali, čemu onda težiš? Unitarnoj Bosni? To nije naš cilj. Oni kažu: 'Ima da bude'. Јa kažem da neće."

Kao prijatelje entiteta nabrojao je Srbiju, Mađarsku, Rusiju i Kinu: "Tu je sada i Azerbejdžan. Nismo prekinuli ni naš odnos sa Hrvatskom".

Jakov Milatović
Foto: BHRT: Jakov Milatović

S druge strane, situacija u Crnoj Gori ga, kako je sam priznao zbunjuje: "U Crnoj Gori sve je konfuzno i ne vidi se ništa osim 'nadobudnog predsjednika'. Uvažavali smo ga kao izbor građana, ali pošto se već nekoliko puta negativno izrazio na naš račun, nema potrebe da radimo na jačanju personalnih odnosa."

Vjerovatno ga je ohladila diplomatska šamarčina crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića koji je odbio Dodikov poziv da dođe u Banju Luku 9. januara. Više o tome čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije