Dodik na rubu pameti: EU štampala milijarde eura bez pokrića, žele kupiti sve u RS-u

10
Radiosarajevo.ba
Dodik na rubu pameti: EU štampala milijarde eura bez pokrića, žele kupiti sve u RS-u
PrtScr / Dodikov novi napad na medije

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je EU štampala milijarde eura bez pokrića, te da putem svojih kompanija žele da pokupuju sve što ima u RS.

"To je ono što nas čeka ako ne budemo vodili računa o sebi, to je druga opasnost koja će nas slistiti i kao naciju i kao državu", rekao je Dodik na skupu u Beogradu pod nazivom "Sloboda i samostalnost RS".

Prema njegovim riječima, EU je štampala bez pokrića 2.750 milijardi eura i rasporedila po državama, koje putem svojih kompanija sada vrše ekspanziju na Balkan.

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

On je kao primjer naveo da danas u Banjoj Luci postoje najmanje tri kompanije sa Zapada koje traže da kupe sve javne garaže koje u tom gradu postoje.
"Od javnih garaža, pa dalje, pa će onda kroz zajedničku energetsku politiku EU doći i nama reći – ne možete vi da upravljate električnom energijom", istakao je Dodik.

On je napomenuo da RS ima 35 posto viška električne energije, koju izvozi, te da se sada pojavljuje enorman skok cijena, pa kilovat čas umjesto 39 eura sada košta 312 eura.

"I sada će oni početi da regulišu tržište…nezavisni regulator koji njima odgovara… Ja često postavljam sebi pitanje – jesmo li mi svjesni, šta smo mi?", rekao je Dodik.

On je ocijenio da se vjerovalo da će EU donijeti zemljama regiona milione, ali da se realano pokazalo da oni u EU imaju više koristi.

"Kupovali su naša preduzeća, odlučuju o ovom i onom. Ne treba misliti da sam ja protiv tog procesa, ali ja u taj proces više ne vjerujem", rekao je Dodik.

Povodom priča da EU finansira BiH i da iz BiH odlaze mladi, Dodik je napomenuo da su u EU napravili taj ambijent da povuku mlade iz BiH, te zapitao ko plaća BiH školovanje tih mladih ljudi, profesore, struju korištenu za svjetlo i grijanje, dok mladi kao gotov proizvod odlaze u inostranstvo.

"Ja vjerujem da bogatstvo i vrijednost koje su dobijali upravljajući nama, ne dajući nam razvoj, da su daleko više imali koristi i vrijednosno i ekonomski, nego mi od njihovih nekih projekata koji se realizuju tako što iza njih idu njihove multinacionalne komapnije koje najčešće povuku 30 do 40 odsto donacija ili kredita" rekao je Dodik, piše Capital.

On je dodao da nijedna domaća komapnija ne može da pribavi garanciju banke da bi učestvovala na tenderima EU za projekte u BiH, nego samo firme iz EU, koje uzimaju lokalne podizvođače, koji su 20 posto jefitniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije