Dodik medijima u Rusiji pričao o otcjepljenju RS-a: "Postoji odluka, ali..."

28
Radiosarajevo.ba
Dodik medijima u Rusiji pričao o otcjepljenju RS-a: "Postoji odluka, ali..."
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Rs Milorad Dodik otputovao je jučer, 6. juna u Rusiju.

Pored toga što je nagrađen kojekakvim medaljama po kojekakvim sajmovima, uz to što se pošteno izblamirao u pokušajima da poljubi ruskog predsjednika Vladimira Putina, ponovo je bulaznio o otcjepljenjima i referendumu.

Intervju je, kako ga citira Srna, dao za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

Na pragu je Nova hidžretska godina, poznato kada nastupa i gdje je centralna svečanost

Na pragu je Nova hidžretska godina, poznato kada nastupa i gdje je centralna svečanost

U ovom intervjuu kazao je, po ko zna koji put - o tome smo već i pisali - da će "biti održan referendum o nezavisnosti Rs od BiH, a njegov datum bit će tek određen". Samoproglašeni laktaški vožd i ovaj put je ignorisao činjenicu koju su mu podvukli i iz Sjedinjenih Američkih Država, a koja kaže da Rs ne može postojati bez BiH, te da nikakva "razdruživanja" nisu uopće moguća. 

Pa čak mu je i sam Putin jučer tokom sastanka govorio o Dejtonskom sporazumu, naglasivši kako je "Dejton osnov za očuvanje situacije u Bosni i Hercegovini, ali i za razvoj". Niti u jednoj rečenici Putin nije spomenuo entitet Rs. Da li je vožd i šefu "Majčice Rusije" poručio kako želi prekršiti Dejtonski sporazum, kako je obznanio ovdašnjoj javnosti, nije poznato. 

Američka ambasada u BiH: Secesija ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS

Američka ambasada u BiH: Secesija ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS

"Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to željeli već sada, ali, osim nas, postoje još dvije strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vrijeme", pričao je Dodik ruskim medijima, koji veli kako je uvjeren kako "već postoji dovoljno historijske, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se desiti".

Onda je iskoristio vrijeme i prostor da izvrijeđa našu zemlju, pa se onda, u svom pasivno-agresivnom maniru, povukao, kazavši kako nikako "ne žele da stvaraju nestabilnost na teritoriji naše zemlje, zato smo, prije svega, predložili BiH da se odvojimo i krećemo se u tom pravcu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije