Dodik se oglasio: Komšić i Džaferović ismijavaju i BiH i Predsjedništvo

7
Radiosarajevo.ba
Dodik se oglasio: Komšić i Džaferović ismijavaju i BiH i Predsjedništvo
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sjednica Predsjedništva BiH

Iako je najavio da neće učestvovati u radu Predsjedništva BiH zbog dopuna Krivičnog zakona kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, Milorad Dodik se oglasio saopćenjem o održavanju vježbe EUFOR – Brzi odgovor 2021.

"Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nastavljaju da svojim nezakonitim i antiustavnim ponašanjem, degradiraju ovu instituciji i od nje prave cirkus.

Komšić, kojem su usta puna BiH, a sve radi na srozavanju i sramoćenju njenih institucija, saziva vanrednu sjednicu na kojoj on i Džaferović donose neku odluku o odobravanju održavanja vježbe EUFOR – Brzi odgovor 2021”, naveli su iz Dodikovog kabineta", saopćeno je i iz njegovog kabineta.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Prema njegovim riječima, Komšić i Džaferović na taj način “samo ismijavaju i BiH i instituciju čiji su članovi, a koja bi trebalo da bude profesionalna i ozbiljna”, piše BHRT.

Iz Predsjedništva BiH jučer je saopćeno da su članovi Komšić i Džaferović na vanrednoj sjednici “odobrili održavanje vježbe EUFOR – Brzi odgovor 2021, na osnovu pisma upućenog od komandanta EUFOR-a general-majora Aleksandera Placera”.

Vježba će biti održana od 13. septembra do 3. oktobra u južnom dijelu BiH.

Iz Dodikovog kabineta, međutim, navode da bi Komšić i Džaferović za početak trebalo da znaju osnovne stvari, a to je da komandant EUFOR-a, u skladu sa Aneksom 1-A Dejtonskog mirovnog sporazuma, samo obavještava Predsjedništvo o održavanju redovne godišnje vježbe.

“Ovakve vježbe se izvode niz godina i imajući u vidu da je tada povećano prisustvo pripadnika EUFOR-a na terenu, što bi moglo da izazove neku vrstu uznemirenja u javnosti, komanda redovno obavijesti sve institucije i javnost u BiH”, istakli su iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Naglašeno je da "EUFOR nije ni tražio odobrenje, već su samo obavijestili Predsjedništvo o svojim aktivnostima, a mogli su i bez toga".

“Stoga je sjednica Predsjedništva o ovoj temi potpuno nepotrebna, a posebno je donošenje bili kakve odluke aposlutno nebitno, čak i neozbiljno”, naveli su iz Dodikovog kabineta.

Ova informacija EUFOR-a mogla se samo primiti na znanje i to na nivou tehničkih organa Predsjedništva.

“Dakle, Predsjedništvo o ovom pitanju ne može da donosi odluke, jer se to od njega i ne traži. Sve odluke koje se tiču odbrane mogu biti donijete samo jednoglasno, tako da su danas na taj način prekršili Ustav i Poslovnik“, ističe se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije