Vanredna sjednica Predsjedništva BiH: Usvojena odluka o održavanju vojne vježbe

13
Fena
Vanredna sjednica Predsjedništva BiH: Usvojena odluka o održavanju vojne vježbe
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Džaferović i Komšić

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici usvojilo je Odluku kojom se odobrava održavanje vojne vježbe "Brzi odgovor", doznaje Fena.

Član Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nije učestvovao u donošenju odluke, te je ista usvojena većinom glasova.

Inače, ova redovna godišnja vježba EUFOR-a se održava u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini. Vježba "EUFOR-Brzi odgovor 2021." će biti održana od 13. septembra 2021. do 3. oktobra 2021. godine u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Vježba omogućava provjeru angažovanja snaga za pružanje podrške bosanskohercegovačkim vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Podsjetimo, Dodik, kao i drugi politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, odlučili su kako neće učestvovati u radu državnih institucija.

Odluku su donijeli nakon što je prethodni visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se, između ostalog, kažnjava negiranje genocida.

Dodik je nakon toga najavio da neće učestvovati u radu Predsjedništva.

Ukoliko se pitate zašto se ista odluka, bez Dodika, nije mogla donijeti i kad je riječ o korištenju helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara u BiH, stvar je u Poslovniku o radu Predsjedništva BiH.

Naime, član 1 Poslovnika kaže ovako:

"Predsjedništvo vrši vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH u skladu sa Ustavom BiH i zakonima. Odluke o ovim pitanjima Predsjedništvo donosi konsenzusom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije