Vučić i Dodik se boje sankcija, traže nagradu za smirivanje tenzija koje su izazvali

3
F.V.
Vučić i Dodik se boje sankcija, traže nagradu za smirivanje tenzija koje su izazvali
/ Reuf Bajrović

Dodik i Vučić pokušavaju da iskamče nagradu od EU za smirivanje tenzija koje su sami digli, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović.

Bajrović tako vidi poruke večerašnjeg sastanka člana Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije u Beogradu.

"Napravili su problem za čije rješenje traže nagradu", komentira Bajrović.

Akcija policije u Sarajevu: Specijalci pretresaju kuće Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika

Akcija policije u Sarajevu: Specijalci pretresaju kuće Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika

Prema njegovim riječima, ključna poruka iz Beograda jeste ustupak oko produženja mandata EUFORA, jer se, očito, Dodik "prepao da će ostati sam sa Sarajevom bez stranih trupa".

"Ali i strah od sankcija koje je Vučić iznio u ime obojice. Vučićeva odbrana Dodika od sankcija je ustvari odbrana sebe i svojih najbližih saradnika. Srbija je tamni vilajet koji je napravio Vučić, jer je uništio opozicione stranke i nezavisne medije. Sad ga je strah da će njegovi članovi porodice platiti cijenu toga nalazeći se na listi za sankcije o kojoj se sve više priča u Washingotnu.

Vučić je stvorio problem na Kosovu zveckajući oružjem i sad pokušava da sanira štetu nudeći Dodikovo smirivanje", analizira sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Mnogima se žuri da pomognu lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću da dobije Izborni zakon BiH.

"Ali Dodikovo ludovanje je tu temu skinulo s dnevnog reda. Dodik bi da naplati povratak na tu temu tako što će mu EU dati novi ustupak", smatra Bajrović.

Primijetio je kako je izuzetno zanimljivo da je Dodik večeras priznao da mu je Europska unija (EU) 2011. "dala pravosuđe na poklon u zamjenu za odustajanje od referenduma kojim je tada prijetio".

"Očito da čeka novi poklon iz Brisela, na štetu BiH institucija", zaključio je Bajrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije