Vučić oštro poručio: Srbija se neće priključiti sankcijama protiv bilo koga u RS-u

6
Radiosarajevo.ba
Vučić oštro poručio: Srbija se neće priključiti sankcijama protiv bilo koga u RS-u
FOTO: Screenshot / Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH razgovarali su danas u Beogradu, nakon čega su se obratili medijima.

"Molio sam Dodika da nekoliko stvari ubrzamo - i uradimo zajednički", naveo je Vučić.

Razgovarali su, kako je kazano, o razvoju infrastrukture i "spajanju Srbije, RS i BiH", te je najavljen uskoro autoput do Bijeljine koji će Srbija većinom finansirati.

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

"I to je velika stvar čini mi se, kako za BiH, tako i Srbiju. Zamolio sam Dodika da u Sarajevu razgovara sa svojim kolegama - da ubrzamo, ukoliko je moguće, izgradnju puta prema Sarajevu. Zašto? Već radimo projektnu dokumentaciju,... Mi ćemo do kraja godine potpisati ugovor o izgradnji puta do crnogorske granice, time spajamo tri opštine (na Sandžaku) sa Beogradom i Sarajevom, ali i istočni dio RS i BiH, Goražde, Istočno Sarajevo, Sarajevo - sa predelima u Srbiji. Ta vrsta spajanja između dva naroda bi bila lekovita za naš odnos", rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je govorio i o izgradnji trebinjskog aerodroma, te je napomenuo da su sredstva obezbijeđena.

"Izgradnja će koštati 70 miliona eura - računajte od juna sledeće godine što ćete videti na terenu. Pre kraja 2023. godine ćemo videti prve avione", naveo je Vučić.

Zatim je govorio o političkim odnosima.

"Srbija je prva naručila lekove koji su veoma skupi protiv COVID-19, a jedan dio očekujemo u drugoj polovini decembra. Dodik je tražio i dostavit ćemo te lekove u Banja Luku. Dve, tri važne stvari sam razumeo. Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji hir, ni želja RS-a da pravi probleme, već da su njihovi potezi predstavljaju reakciju što se pravo na korištenje šuma oduzima RS. Važna poruka je, ukoliko bi se taj problem riješio, da je spreman da razgovara - da institucije u BiH funkcionišu. To lišava one koji kažu da je Dodik kriv ili RS. Bez obzira što dođe 1.000 pogrda na svaki predlog takav, dijalog sa Bošnjacima mora biti odgovoran i moramo da se ostavimo snova o pobedi nad drugim narodom. A to možemo samo dok razgovaramo. I taj dijalog treba obnoviti - treba razgovarati", rekao je Vučić.

Naveo je i kako je važno sačuvati mir.

"Važno je da pokažemo, što je i Dodik pokazao, da nije RS izvor problema, već da smo svi u regionu spremni da razgovaramo. Očekujem da se nastave i naši razgovori i s našim predstavnicima. Srbija će se suprostaviti, nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama protiv bilo koga u RS. Neću reći da upozoravamo, molimo ih sve da razgovaramo, vidio sam dobru volju Dodika večeras, svih nas, a sankcije će dovesti do uzavrele atmosfere i domino efekta"; zaprijetio je, između redova, srbijanski predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije