Dodik u Beogradu: Nisam spreman da žrtvujem mir za RS

13
Radiosarajevo.ba
Dodik u Beogradu: Nisam spreman da žrtvujem mir za RS
Printscreen / Milorad Dodik (arhiva)

Nakon sastanka u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se novinarima.

Zanimljivo je da je najprije poručio kako misiju ALTEA treba produžiti u BiH, to jeste da EUFOR ostane u našoj zemlji.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ranije je medijima kazao kako je "Dodiku u interesu da EUFOR ostane u državi jer u suprotnom će NATO zauzeti EUFOR-ovo mjesto".

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Istovremeno je dao podršku i Vučićevoj inicijativi za "Otvoreni Balkan".

"Situacija u BiH je složena - situacija u kojoj Ustavni sud BiH oduzima zemljište RS-a, da učine sve da se devastira pravo i zamrznu imovinu. Današnje stanje je takvo da je Republika Srspka u BiH, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, razvlašćena... I Brčko, kao zasebna jedinica - zemljište i šume su određene kao njihovo, mada je to zajednički prostor dva entiteta. I to je koluminiralo - s nametnutim odlukama visokog predstavnika, niza drugih sastanaka gdje se odlazilo bez dogovorenih stavova, do otkazivanja vojne vježbe. Odnosi moraju da se otpočnu rješavati na pravi način, ili da ta zemlja ne uspije funkcionisati. Dosta žuči se prosipa, mada nema potrebe", rekao je Dodik dok je iza njega bila zastava Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je kako je RS ranije dala saglasnost da se formiraju Oružane snage BiH, i da je to učinjeno pod navodnim pritiscima.

"Ustav BiH ne prepoznaje nadležnost države za odbranu, i time nema prostora za vojsku. Jasno je da je kulminacija dovela do reakcije. Nastavit ćemo s našim aktivnostima. Razgovarao sam s Vučićem i drugim prijateljima iz međunarodnog sektora. RS je povrijeđena, mi se tamo razvlašćujemo", poručio je Dodik.

Bilo je, naravno, riječi i o visokom predstavniku u BiH Crhistianu Schmidtu.

"Potpuno konfuzna situacija, čuje se galama iz Sarajeva o tome kako je zaoštrena situacija. Nama sukobi nisu potrebni. Nisam spreman da žrtvujem mir za RS, ali sam spreman da učinim da se žrtvujem za RS. To je moja poruka. Visoki predstavnik je nametnuo zakon. Nekidan je bila sjednica VSTV, šet Bošnjaka je glasalo da se smijeni tužioc koji je Hrvat (potom je imenovan v.d. državnog tužioca Milanko Kajganić, op. ur.), nijedan Srbin ni Hrvat, i to je što Bošnjaci čine u Sarajevu. To Bošnjaci žele - upravljati političkim procesima. Imate one koji su odjednom počeli da galame...", rekao je Dodik.

On je također poručio da mir nema alternativu:

"Nemamo namjeru za rat i sukob, već da se borimo za naša prava. Što pripada BiH - neće biti dirnuto. Ono što ste oteli ili ćemo vratiti ili dogovoriti novi angažman".

Odgovarajući na pitanja novinara Dodik je istakao kako nije i neće učiniti nijedan potez u pravcu secesije od BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije