Odjeci beogradskog sastanka: Vučić pomaže Dodiku da dođe do daha

4
Radiosarajevo.ba
Odjeci beogradskog sastanka: Vučić pomaže Dodiku da dođe do daha
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Večerašnji sastanak u Beogradu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića izazvao je različite komentare na društvenim mrežama.

Politolog i politički analitičar Jasmin Mujanović, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, primijetio je kako se ponovo nastavlja igra piromana i vatrogasca u ulogama Dodika i Vučića.

"Nakon sastanka u Beogradu, Dodik odjednom najavljuje podršku misiji EUFOR -a, ali Vučić "upozorava" na upotrebu sankcija protiv "bilo koga u RS -u"... Posljedice za režim SNSD -a moraju uslijediti", piše Mujanović na Twitteru.

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Prema njegovim navodima, posljedice moraju uslijediti, za Dodika i režim SNSD -a prije svega.

"Ali i imperativ da se Vučiću pokaže da njegove prijetnje nemaju nikakvu težinu. Njegova autokratija već je orkestrirala niz opasnih kriza u Crnoj Gori, na Kosovu, a sada i u BiH. Moraju se povući crvene linije", naglasio je.

Podvukao je kako je ovo vrsta farsičnog "diplomatskog napretka" na koji tipovi EU padaju svaki put.

"Ovdje ništa nije postignuto. Vučić samo pruža prostor Dodiku da malo udahne uoči sljedeće krize", dodao je Mujanović.

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića je istakao ništa opasnije sad nije od mogućnosti da se popusti Dodiku.

"Jer je on eto rekao da ne želi rat, i da će dopustiti EUFOR-u da ostane. On je sada spreman na kompromis, jer je granice pomjerio toliko daleko, da je sada svaki kompromis pobjeda za njega, poraz za BiH. Ne treba i ne smije dobiti ništa, jer bi to ojačalo presedan koji je već uspostavio, da samo treba zaprijetiti raspadom, pa će mu se pokloniti neka institucija ako bude opet fin. Sve sto traži je nedopustivo u svakom demokratskom, naprednom društvu", napisao je Zuhrić na Twitteru.

Reditelj Dino Mustafić je istakao kako je "zamorno i licemjerno podrivanje mira u BiH i onda izigravanje "faktora" stabilnosti na Balkanu".

"Jasno je da Dodik ovo radi uz leđa Rusa i mentorstvom Beograda. Stari narativ o "ugroženosti i pravima" iza koje se kriju teritorijalne pretenzije. Déjà vu", upozorio je Mustafić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije