Dodik govorio u Generalnoj skupštini UN-a o borbi protiv COVID-19

3
Radiosarajevo.ba
Dodik govorio u Generalnoj skupštini UN-a o borbi protiv COVID-19
Foto: Anadolija / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obratio se večeras na 31. specijalnom zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku posvećenom borbi protiv COVID-19.

Dodik istakao je da su u ovom vremenu neizvjesnosti, čovječanstvu potrebni solidarnost i zajedništvo, ne samo na lokalnom, nego i na regionalnom i globalnom nivou, te da je pandemija virusa korona jasno pokazala da niko nije siguran dok ne budemo svi sigurni.

"Pandemija virusa korona je globalni zdravstveni izazov i zahtijeva globalni odgovor. Zdravstveni sistemi u BiH, i to u oba njena entiteta - Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i u Distriktu Brčko, su u dosadašnjem periodu adekvatno odgovorili na izazove pandemije COVID-19, zahvaljujući planiranju i sprovođenju mjera od nadležnih institucija, zalaganju medicinskih profesionalaca i odgovornosti građana i zajednice", istakao je Dodik, javlja Radio Slobodna Europa.

Prema njegovim riječima, dio aktivnosti odgovora na pandemiju realizovan je uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Evropske komisije, Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i mnogih država donatora.

Izrazivši zahvalnost na saradnji, Dodik je naglasio da su se pomenuti zdravstveni sistemi u BiH pridružili zajedničkom odgovoru zemalja svijeta na pandemiju COVID-19, kroz pristupanje mehanizmu za globalni pristup vakcini za COVID-19 i Sporazumu o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera.

On je u obraćanju ovom eminentnom skupu istakao da su posljedice ekonomske krize izazvane pandemijom vidljive u BiH u svim sektorima privrede još od marta ove godine kada je započelo zatvaranje granica, uvođenje različitih mjera s ciljem suzbijanja pandemije, ali i mjera ekonomske prirode koje su neke zemlje uvodile s ciljem spašavanja svojih ekonomija.

"Podaci u Ekonomskom izvještaju Evropske komisije za treći kvartal 2020. godine pokazuju pad bruto domaćeg proizvoda za 9,3 odsto u odnosi na prethodnu godinu, što se tumači posljedicama pada ili smanjenja ranije ugovorene privatne potrošnje, investicija i izvoza.

On je ukazao da kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa sa sobom nosi i velike izazove za sve sfere života pa tako i za oblast bezbjednosti, naročito u pogledu ilegalne proizvodnje i prometa opojnih droga, te ilegalnih migracija i krijumčarenja preko teritorije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije