Dodik: BiH treba biti neutralna o Ukrajini, neću da narušimo odnose s Rusijom

8
Radiosarajevo.ba
Dodik: BiH treba biti neutralna o Ukrajini, neću da narušimo odnose s Rusijom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se novinarima na današnjoj press konferenciji u Istočnom Sarajevu.

Za početak je govorio o ukrajinsko - ruskoj krizi.

Dodiku smeta što iz Federacije BiH dolaze poruke koje kažu da je Rusija prekršila međunarodno pravo time što je proglasila Donjeck i Lugansk nezavisnim.

Koliko smo sigurni na sarajevskim ulicama i ko je zakazao?

Koliko smo sigurni na sarajevskim ulicama i ko je zakazao?

"U političkom smislu, mislim da je najbolje da se konstruiše stav da BiH nikoga neće pratiti u stavovima, to je jedino što je moguće.

Milorad Dodik na pressu u Istočnom Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik na pressu u Istočnom Sarajevu

Ja kao predstavnik iz RS-a ne mogu dozvoliti da se naruše naši odnosi s Rusijom stavovima o aktuelnim dešavanjima kakvi trenutno dolaze iz Federacije", rekao je Dodik.

Potom se osvrnuo na činjenicu da iz brojnih zapadnih zemalja dolazi također stav da je Rusija pomenutim potezom prekršila međunarodno pravo.

On smatra "da takve poruke ne mogu dolaziti od onih koji i sami ne poštuju međunarodno pravo".

"Ja ne mogu da prihvatim neprincipijelno ponašanje u kojem jedan dio zapadnih zemalja priča da je ovo kršenje međunarodnog prava. Mislim da samo oni koji principijelno poštuju međunarodno pravo mogu o tome da pričaju", kazao je Dodik.

Dodao je kako "su te iste zapadne zemlje bez odluke UN-a bombardovale Srbiju", pričao o priznavanju nezavisnosti Kosova, a onda se dotakao i, kako on kaže, neprimjenjivanja međunarodnog prava u BiH.

Milorad Dodik na pressu u Istočnom Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik na pressu u Istočnom Sarajevu

"Nije bilo provođenja međunarodnog prava ovdje u BiH kada je u pitanju provođenje Daytona. Trenutno je Dayton skoro nestao. Iste te zapadne zemlje danas stoje iza čovjeka koji se ovdje predstavlja kao visoki predstavnik i onda govore o međunarodnom pravu i poštivanju tog prava", dodao je Dodik.

Smatra da će se najveći svjetski lideri uskoro morati dogovoriti "oko neke politike koja će biti održiva desetljećima".

Naveo je da bi se u narednom periodu veća pažnja trebala posvetiti ekonomiji.

"Moramo obezbijediti stabilnost ekonomije i monetarnog sistema", poručio je, između ostalog, o ovoj temi Dodik.

Dotakao se i zatvorenika koji po izlasku na slobodu ponovo prave prekršaje.

"Kod nas se pojavljuje praksa da zatvorenici koji budu pušteni iz zatvora nakon odsluženja kazne ponovo vrše krivična djela. Tražit ću od Ministarstva pravde RS da se onima koji ponovo učine krivično djelo kazna udupla, a oni koji to učine treći put da im se eventualno uvede i doživotna kazna, jer to su očigledno nepopravljivi ljudi. To su prakse koje važe u svijetu, u Americi, u Mađarskoj... Mislim da bismo mi ovdje u BiH trebali dovesti takva zakonska rješenja", naveo je član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik na pressu u Istočnom Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik na pressu u Istočnom Sarajevu

Dotakao se i sjednice Predsjedništva koja je zakazana za iduću sedmicu.

"Želim da kažem da je za iduću sedmicu zakazana sjednica Predsjedništva. Ja sam sve tačke poslao predsjednici RS-a Željki Cvijanović i s njom ću se konsultovati. Sve je to u skladu sa zaključcima u NSRS", poručio je Dodik.

Osvrnuo se na izjave ministra odbrane Slovenije Mateja Tonina koji je za CNN kazao "da Putinov prijatelj Dodik vuče čudne poteze".

"On se drznuo da komentira ovako nešto, a samo prije par mjeseci je došao i rekao sljedeće: Da je mlad i da ne zna naš jezik i da ne zna ništa o BiH... Kako onda zna da komentariše za CNN?", upitao se Dodik.

"Moralno je nedopustljivo da komentariše tako nešto, jer sam je rekao da ne zna ništa o BiH", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije