Dodik reagovao na izjave Komšića i Džaferovića: Nastavljaju da dezavuišu...

0
Radiosarajevo.ba
Dodik reagovao na izjave Komšića i Džaferovića: Nastavljaju da dezavuišu...
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

"O stanju u Ukrajini najbolje je da BiH ostane neutralna", izjavio je član Predsjedništva, Milorad Dodik i naglasio da stav druga dva člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića i osuđivanje Rusije, "nije zvanični stav BiH".

"Oni nastavljaju da dežavuišu i derogiraju zvanične organe. Njihov stav može se smatrati privatnim", kazao je izmđu ostalog Dodik.

Dodik je istakao da je situacija na Balkanu kompleksna, jer je međunarodni intervencionizam u posljednjih 20 godina stvorio neodrživo stanje u BiH.

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Dodik kaže da je u najmanju ruku neozbiljno to što zapadne zemlje osuđuju Rusiju da krši međunarodno pravo imajući u vidu da to rade posljednjih 20 godina u BiH, gdje su stvorile neodrživo stanje, a koje štite svim raspoloživim sredstvima misleći o sopstvenim interesima, a ne konstitutivnim narodima u BiH.

Dodik je naveo da su zapadne zemlje kršile međunarodno pravo priznavajući  Kosovo i derogirajući Ustav BiH koji je dio Dejtonskog sporazuma.

"Oni sada nama šalju poruku da mi treba da prihvatimo njihovu ocjenu kako oni štite međunarodno pravo - to je neozbiljno u najmanju ruku. Pozivati se na međunarodno pravo u osudi predsjednika Rusije Vladimira Putina za ovo što je učinio, a činite sve da derogirate međunarodno pravo, da pošaljete NATO avione na Srbiju i RS  bez odluka Savjeta bezbjednosti UN, gdje je rečeno da mora biti odluka, šaljete navodnog visokog predstavnika kojeg nije imenovao Savjet bezbjednosti UN, a govorite o poštivanju međunarodnog prava", istakao je Dodik.

U nastavku poslušajte šta je sve rekao član Predsjedništva BiH:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije