ZDK / Dodatno ublažene mjere u još jednom bh. kantonu

07. 05. 2021. u 15:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva kojim su dodatno ublažene protupandemijske mjere u tom kantonu.

Slijedeći jučerašnju naredbu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, naredbom Vlade ZDK omogućeno je okupljanje 30 osoba u otvorenom i 20 osoba u zatvorenom prostoru, dok je ograničenje kretanja pomjereno na period od 23 do pet sati ujutro.

"Pratit ćemo redovno trendove i ako se stanje nastavi poboljšavati te ako budemo imali podršku građana i ovo ne shvatimo kao kraj pandemije, na narednim sjednicama ćemo ići u dodatno popuštanje mjera i normalizaciju života", kazao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić.

Krizni štab je usvajajući Informaciju o epidemiološkoj situaciji u ZDK konstatirao da je epidemiološka slika još uvijek nepovoljna, ali s nastavkom trenda značajnog poboljšanja odnosno smanjenja broja novooboljelih, umrlih i hospitaliziranih pacijenata.

Jupić je iznio podatak da je u periodu od 28. aprila do 4. maja registrirano 157 novih slučajeva oboljenja, tako da sedmodnevna incidenca iznosi 44, što je znatno manje nego prije nekoliko sedmica kada se ta incidenca kretala do 300.

Od ranijih restriktivnih mjera koje je donijela Vlada ZDK, na snazi ostaje zabrana održavanja svadbi i proslava, zabrana muzike uživo i posluživanje nargila u zatvorenim prostorima, saopćeno je iz Press službe ZDK.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA