Krizni štab: Čerkez najavio kada će u Federaciji BiH biti ublažene mjere

Radiosarajevo.ba
Krizni štab: Čerkez najavio kada će u Federaciji BiH biti ublažene mjere
Fena / Goran Čerkez

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH na COVID-19 testirano je 649 osoba, a pozitivno je sedam. 

Kako je na današnjoj konferenciji za medije rekao prim.dr. Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, radi se o osobama iz Maglaja, Tešnja i Bosanskog Petrovca. 

Prema njegovim riječima, do sada je u Federaciji BiH ukupno testirano 22.927osoba. 

Oporavljeno je 634 osoba, od čega 46 u posljednja 24 sata. Još 325 slučaja su aktivna. 

Kako je rekao, s današnjim slučajem iz Cazina, broj smrtnih slučajeva u FBiH popeo se na 35. 

Govoreći u oblažavanju mjera, Čerkez je kazao da se u ponedjeljak i utorak očekuju sastanci na tu temu. Objasnio je da se od 14. maja očekuje ublažavanje nekih mjera. 

"Ići ćemo korak po korak. Planiramo sa 14. da se olabave određene mjere, da ih vratimo u prijašnje stanje. Govorimo o mjerama omogućavanja prijevoza, otavranja obdaništa, početak rada stomatoloških ordinacija je na dnevnom redu, određene sportske aktivnosti na otvorenom, kao i broj osoba koje unutar zatvorenih prostora mogu obavljati određene aktivnosti. Prije svega mislimo na skupove do 15 osoba, što bi omogućilo hotelijerstvu i turističkom sektoru da počne raditi. Govori se i otvaranju kafe barova i restorana. Za sada je vrlo izvjesno da bi moglo doći do otvaranja bašti, a u zadnjoj fazi bi krenuli i sa otvaranjem tržnih centara, zatvorenih prostora, fitnes cenatara..., kazao je Čekez.

Kazao je da će fokus biti na lokalnim zajednicama, jer bi se u njima uvodile restrikcije ukoliko bi imali većih broj slučajeva koji bi prijetili pogoršanju epidemiološke situacije. 

Za sve to, kako je kazao, bit će potrebno da se građani pridržavaju pravila. Izrazio je nadu da neće biti potrebe da se vraćaju restriktivne mjere. 

"Sa držanjem odstojanja i nošenjem zaštitnih maski možemo reći da smo prilično sigurni i da bi mogli očuvati ovakvu situaciju kao što imamo danas", rekao je Čerkez. 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije