Dobre vijesti iz Banje Luke: Izborni zakon (ako im je vjerovati) bit će finaliziran u februaru

20
Radiosarajevo.ba
Dobre vijesti iz Banje Luke: Izborni zakon (ako im je vjerovati) bit će finaliziran u februaru
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić, Dragan Čović i Elmedin Konaković

Lideri SNSD-a, Trojke i HDZ-a u četvrtak, 18. januara, dogovorili su da se krene u izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na način uvođenja tehničkih izmjena, ali i načina izbora članova Centralne izborne komisije.

Iz SNSD-a je saopšteno da bi dogovor trebao biti finaliziran u februaru.

"Napravljen je značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH koji će se finalizirati tokom februara. Na današnjem sastanku postignut je važan iskorak o ključnim pitanjima na evropskom putu BiH

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Politički lideri obavezali su se da nastave konstruktivne partnerske razgovore sa ciljem postizanja dogovora u navedenom roku", poručili su iz SNSD-a.

Akteri današnjeg sastanka, koji je održan na Dodikovom imanju u Bakincima kod Laktaša, nisu se dublje dotaknuli izbora članova Predsjedništva BiH, s obzirom na dijametralno suprotstavljenje stavove u kojima Trojka traži izmjene Ustava BiH i implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava, dok bi HDZ da ne dira u ustav.

Lideri vladajućih stranaka se sastali u Banjoj Luci: Evo o čemu se razgovaralo

Lideri vladajućih stranaka se sastali u Banjoj Luci: Evo o čemu se razgovaralo

Zanimljiva je bila i izjava lidera HDZ-a Dragan Čović, oglasio se oglasio na društvenoj platformi X  (nekadašnji Twitter) nakon sastanka.

"Pozdravljam današnji konstruktivan sastanak lidera. Zajednički smo iskazali opredjeljenje da do kraja februara finalizamo izmjene Izbornog zakona BiH i nastavimo rad na svim prioritetima za otvaranje pregovora s EU. Dijalog domaćih političkih predstavnika ostaje ključan", napisao je Dragan Čović.

Kako nam je potvrđeno, načelno je dogovorena i jednokratna pomoć Javnim RTV servisima u omjeru koji će biti u korist BHRT-a.

Također je dogovoreno i usvajanje budžeta institucija BiH u iznosu većem za 40 miliona KM, koje će se namiriti iz dobiti Centralne banke BiH.

Lideri se,ipak, nisu uspjeli dogovoriti oko sjedišta budućeg Apelacionog suda. Zahtjev SNSD-a i dalje je Banja Luka, dok Trojka traži da bude u Istočnom Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije