BiH / Probosanske stranke u Doboju dogovarale zajednički nastup na izborima u RS-u

07. 09. 2021. u 18:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon sastanka predstavnika probosanskih stranaka održanog u utorak u Doboju, Nezavisni blok u saopćenju ističe kako "izražava optimizam i uvjerenje da naredna izborna godina donosi boljitak Bosni i Hercegovini" uz "jačanje njenog identiteta i suvereniteta, posebno u entitetu RS".

Elmedin Đuzel, predsjednik Glavnog odbora Nezavisnog bloka poručuje kako se  “naziru jake konture koje po prvi put u entitetu RS otvaraju prostor da Bosna i Hercegovina više nije statistička greška ili marginalizirana strana u odlučivanju"

"Namjerno ističem Bosnu i Hercegovinu u kontekstu sadašnjeg trenutka i svega onoga što je konkretna strategija i plan za buduću suradnju i nastup političkih stranaka u ovom dijelu naše zemlje. Nezavisni blok će i dalje biti jedan od najsnažnijih zagovarača ovakvih susreta i djelovanjanja. Uvjeren sam u dobre izborne rezultate naredne godine i pravi zaokret Bosne i Hercegovine ka EU integracijama i NATO savezu,” izjavio je Đuzel nakon sastanka u Doboju.

Kako je navedeno, u Doboju je usaglašeno da sve stranke do 01. oktobra dostave zvanične odluke svojih stranaka za pristupanje koaliciji koja će nastupati u entitetu RS što je prethodnica formiranja koordinacionog tijela na najvišem nivou.

“Ovim pristupom nastupati će se na nivou svih devet izbornih jedinica ponaosob a stranke će dostaviti prijedloge za izmjenu i dopunu Platforme i dokumenata koji su danas usvojeni kao što su Poslovnik ili sastavi komisija,” dodao je Đuzel.

U saopćenju iz Nezavisnog bloka navodi se da je naredni sastanak planiran za kraj oktobra u Srebrenici, a domaćin će biti Stranka za BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)