Reis Kavazović sa probosanskim liderima, pripremljena Deklaracija o Srebrenici

9
Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović sa probosanskim liderima, pripremljena Deklaracija o Srebrenici
Foto: Radiosarajevo.ba / Reis Kavazović okupio političare

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović i predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić susreli su sa danas u Sarajevu s visokim zvaničnicima i liderima vodećih probosanskih stranaka, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Piše: Faruk Vele

Sastanku su, kako saznajemo, prisustvovali bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović, predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić te Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP).

Višesatni sastanak

Sastanak je, saznajemo, trajao više od četiri sata. Lideri su se zahvalili reisu Kavazoviću što ih je okupio oko zajedničkih interesa.

Centralno pitanje sastanka bila je aktuelna politika situacija u zemlji s posebnim osvrtom na dešavanja u Srebrenici nakon ponovljenih izbora koje su Bošnjaci većinski bojkotirali, te uopće položaj Bošnjaka u bh. enitetu RS.

Zbog toga su ovom susretu, također, prisustvovali Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović, Alija Tabaković, Hamdija Fejzić, glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić.

Kako saznajemo, u pripremi je Deklaracija o Srebrenici koja je ponuđena na potpis vodećim političkim predstavnicima i lideri stranaka.

U spomenutom dokumentu, koji je od nekih naših sagovornika ocijenjen kao veoma pristojan, a koji narednih dana treba biti i zvanično predstavljen, izražena je trajna briga za Srebrenicu. Iskazana je, recimo, i spremnost da se za Srebrenicu osiguraju sredstva iz budžeta na svim razinama.

Neslužbeno, visoki zvaničnici i lideri stranaka bi trebali da pozovu bošnjačke odbornike da prihvate svoje mandate u Skupštini opštine Srebrenica kako Bošnjaci i probosanska politika u gradu gdje je izvršen najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata ne bi prestali biti politički faktor.

Nikšić odbio potpisati

Dokument je, saznajemo, potpisao dio lidera poput Džaferovića, Radončića i Konakovića, dok će neki to učiniti naknadno. Lider SDA je morao napustiti sastanak kako bi se susreo sa šefom delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom i ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom, pa će, kako se pretpostavlja, svoj potpis na dokument staviti naknadno. Deklaraciju bi, među ostalima, trebao potpisati i premijer FBiH Fadil Novalić.

Prema nezvaničnim informacijama, lider SDP-a Nermin Nikšić je odbio potpisati ovaj dokument objasnivši da je on predstavnik multietničke stranke. Pretpostavlja se da je to učinio zbog okolnosti u kojima je nastavo ovaj dokument.

Predsjednik Sabora IZBiH, najvećeg zakonodavnog i predstavničkog organa Islamske zajednice u BiH, Safet Softić, potvrdio je za naš portal da su sastanku prisustvovali lideri, ali i predstavnici Srebrenice.

"Da, održan je sastanak. Tema je najvećim dijelom bila Srebrenica i stanje Bošnjaka u RS-u", rekao je Softić.

Potvrdio je i saznanja o pripremi dokumenta o Srebrenici.

"Tačne su informacije o spomenutom dokumentu vezanom uz Srebrenicu, ali to danas nije okončano. Trebalo bi biti brzo predstavljeno. Srebrenica je glavni razlog okupljanja, ovo što se dešava nakon izbora, status i stanje o Bošnjaka u Srebrenici. To je centralna tema koja je bila razlog okupljanja i o kojoj se govorilo", kazao je za Radiosarajevo.ba Sfotić.

Iz Kabineta Šefika Džaferovića ništa nam nisu mogli kazati o navedenom sastanku, a Nikšić i Konaković zasad nisu odgovarali na naše pozive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije