SDA: Srebrenica zaslužuje pažnju, ne smije biti neutralnih

2
Radiosarajevo.ba
SDA: Srebrenica zaslužuje pažnju, ne smije biti neutralnih
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući da razgovaraju o očiglednim manipulacijama u izbornom procesu.

"Odbijanje predstavnika međunarodne zajednice da na poziv osam probosanskih stranaka ( SDA, DF, SDP, SBB, NS, NIP, PDA i SBiH) razgovaraju o situaciji nastaloj nakon bojkota izbora u Srebrenici, može jedino koristiti negatorima genocida koji su izbornim manipulacijama ostvarili pobjedu", navodi se u saopćenju SDA. 

Smatraju da „neutralnost“ međunarodne zajednice, koju su Bošnjaci itekako iskusili tokom agresije na BiH, ohrabruje retrogradne politike i toga bi naši prijatelji u Evropi i svijetu konačno trebali postati svjesni.

"Srebrenica, kao grad i područje u kojem je počinjen genocid, zaslužuju posebnu pažnju svih i tu ne smije biti „neutralnih“. Nakon što su pobijeni i protjerani, raseljeni diljem svijeta, Bošnjacima se sada administrativnim preprekama i izbornim manipulacijama onemogućava da glasaju u svom gradu", ističe se u saopćenju.

Dok se temeljito ne riješi pitanje glasanja poštom i u odsustvu, te omogući svakom čovjeku iz Srebrenice da glasa, izbori u ovom gradu se ne mogu smatrati legitimnim.

SDA je naglasila kako će nastaviti da pruža podršku inicijativi „Moja adresa: Srebrenica“ u borbi za jednaka prava svih građana Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije