Direktorica USAID u posjeti predsjedništvu VSTV BiH

2
Radiosarajevo.ba
Direktorica USAID u posjeti predsjedništvu VSTV BiH
FOTO: VSTV / Direktorica USAID u posjeti predsjedništvu VSTV BiH

Direktorica Misije USAID u Bosni i Hercegovini Courtney Chubb posjetila je danas, sa saradnicima, Predsjedništvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV).

Ispred Predsjedništva VSTV BiH, sastanku su prisustvovali predsjednik Halil Lagumdžija, potpredsjednica Sanela Gorušanović Butigan i stalni član Sanin Bogunić, dok su delegaciju USAID sačinjavali direktorica Misije Courtney Chubb, šef Ureda za demokratiju USAID Peter Cronin i šefica ureda za Program i Planiranje Savannah Thomas Arrigo.

Direktorica Chubb je tokom izlaganja rekla da Misija USAID BiH dugi niz godina podržava pravosuđe u Bosni i Hercegovini, kao i VSTV BiH od njegovog osnivanja 2003. godine te da vjeruje da je u poteklom periodu napravljeno dosta pozitivnih promjena. Pravosuđe je prva linija odbrane od korupcije i zloupotrebe položaja naglasila je direktorica Chubb.

Bivši ministar MUP-a KS dao komentar: 'Ministar Helez je rekao da on ima dokaze za ono što govori'

Bivši ministar MUP-a KS dao komentar: 'Ministar Helez je rekao da on ima dokaze za ono što govori'

Predsjednik Lagumdžija je rekao da je pitanje efikasnog procesuiranja predmeta organizovanog kriminala ključno pitanje za uspješno funkcionisanje pravne države, naglašavajući da je osiguravanje preduslova za uspješno procesuiranje ovih predmeta, pored osnovnih nadležnosti, jedno od najprioritetnijih pitanja u VSTV BiH. On je upoznao delegaciju USAID sa aktivnostima koje poduzima VSTV BiH na unapređenju rada pravosuđa i same institucije kroz Reformski program i njegov Akcioni plan, te druge strateške dokumente i planove.

Potpredsjednica Gorušanović Butigan upoznala goste sa aktivnostima koje poduzima VSTV BiH vezanim za unapređenje transparentnosti institucije i cjelokupnog pravosuđa kroz izradu Komunikacijske strategije VSTV-a BiH dok je stalni član Bogunić naveo neke od konkretnih aktivnosti vezanih za unapređenje rada tužilačkog sistema u oblasti procesuiranja predmeta organizovanog kriminala i korupcije.

Direktorica Chubb je na kraju susreta istakla da je raduje spremnost novog rukovodstva VSTV BiH da osmisli kreativna rješenja za izazove sa kojima se sistem susreće te da USAID stoji na raspolaganju za svaku vrstu podrške pri kreiranju rješenja.

Predsjedništvo VSTV BiH se zahvalilo na dosadašnjoj podršci izražavajući nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije