Predsjednik VSTV-a komentirao najave Dodika o Sudu i Tužilaštvu BiH

0
F.V.
Predsjednik VSTV-a komentirao najave Dodika o Sudu i Tužilaštvu BiH
FOTO: VSTV / Lagumdžija Halil

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija izrazio je uvjerenje da se najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i jučerašnji potezi čelnika bh. entiteta RS, neće odraziti na funkcioniranje pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je jučer da je će proglasiti ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu na prostoru bh. entiteta RS.

"Odbacićemo njihove aktivnosti i zabraniti njihove aktivnosti na prostoru RS-a. To ćemo učiniti i sa SIPA i sa Obavještajnom agencijom", rekao je Dodik.

Istovremeno, predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović donijela je tzv. ukaz kojim na prostoru bh. entiteta RS derogiraju izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se, između ostalog, krivično kažnjava  negiranje genocida i drugih zločina.

Podsjetimo, bivši visoki predstavnik je pred kraj mandata nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se uvodi krivična odgovornost za negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

"Nadam se da ovo što se dešava neće imati utjecaja na funkcionisanje pravosudne zajednice čitave. Prije svega VSTV-a, institucije na čiji sam ja predsjednik, ali i ostalih sudskih i tužilačkih instanci. Mada je sistem pravosuđa, osim onog što se tiče državnog nivoa, dakle, onog što radi VSTV, finansiranje i sve ostalo entiteti rade, a u Federaciji BiH i kantoni za opštinske i kantonalne institucije. Zasad samo mogu reći da nema niti naznaka na nivou BiH da članovi VSTV koji dolaze iz RS-a na bilo koji način slijede navedene aktivnosti. Zasad su tu, rade u punom kapacitetu i nadam se da će tako i biti", kazao je Lagumdžija za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije