Centar ˝Vladimir Nazor˝ odgovorio Saudinu Sivri

Radiosarajevo.ba
Centar ˝Vladimir Nazor˝ odgovorio Saudinu Sivri
Arhiv / Saudin Sivro

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, prošle sedmice uputio je pismo članovima sindikata u kojem ih je obavijestio da do daljnjeg neće obavljati poslove u sindikatu.

Kako je naveo u dramatičnom pismu, želi riješiti problem koji ima njegova kćerka Merjem, koja je stopostotni invalid, i u invalidskim kolicima je.

Problem je, dodao je, napravila Maida Idrizović, direktorica JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo i vjerovatno neki njen savjetnik ili pomoćnik.

U ponedjeljak ujutro, saopćenjem za javnost oglasila se i direktorica JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo.

Saopćenje koje je potpisala direktorica Maida Idrizović prenosimo u cijelosti.

"Saudin Sivro voli novinare, medije, članke o sebi i svojim „podvizima“. On u javnosti mora biti prisutan, mora da uvijek bude aktivan, revnosan, budan i posvećen borbi protiv svih zala i nepravdi. ON JE ROBIN HUD NAŠEG VREMENA. On puno radi i miješa se u sve i svašta. On uvijek punim plućima nadoknađuje propuste svih dosadašnjih ministara. On je institucija za sebe. On uvijek ima pravi prijedlog i rješenje za sve. On je u stanju da supstituira nedostatke zavoda, instituta, ministarstava... On je vječiti predsjednik sindikata. On je Jedan i nezamjenjiv...
I to je njegovo pravo, a problem (ako je problem) onih koje predstavlja, koji ga biraju, koji mu podilaze i koji ga „(za)obilaze“, jer On je „vlasnik golema glasačkog tijela“ i ljubimac medija koji mu, željni senzacije i bombastičnih izjava, daju prostora.
Saudin Sivro je od 03.09.2020. godine u nekoliko dnevnih listova i nizu portala ponovo, bezrazložno i žestoko „udario“ na Centar “Vladimir Nazor”.
U proteklom periodu nastojali smo da se bavimo istinskim potrebama učenika Centra “Vladimir Nazor” (CVN) posvećeni boljoj organizaciji, unaprjeđenju rada i brizi o djeci, ne želeći da ulazimo u suvišne, jalove i nepotrebne rasprave sa g. Sivrom.
Dosta je!
Ako je i od Sivre, previše je.

Šta tvrdi i iznosi Saudin Sivro?
1. Da mu se neko sveti preko djeteta koje je u invalidskim kolicima,
1.1. Niko se u CVN nije svetio, ne sveti se, niti će se svetiti bilo kojem djetetu bez obzira na funkciju koju obavlja roditelj bilo kojeg djeteta/korisnika usluga CVN.
2. Da neće potpisati Kolektivni ugovor niti obavljati bilo koje poslove u Sindikatu dok ne riješi problem svoje kćerke Merjem, 100 posto invalida, koja je u invalidskim kolicima, a koji je napravila direktorica JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo i vjerovatno neki njen savjetnik i/ili pomoćnik.
2.1. G. Sivro bez bilo kakvih skrupula ucjenjuje Kantonalnu vladu potpisivanjem kolektivnog ugovora i radom u Sindikatu dok se ne riješi nepostojeći problem. Ali, to je problem Sivre, Sindikata i Kantonalne vlade. Direktorica CVN, njen pomoćnik, niti bilo koji uposlenik CVN nisu napravili nikakav problem g. Sivri ni njegovoj kćerki Merjem. Direktorica nema nikakvog savjetnika u CVN, ali se savjetuje sa svim uposlenicima, članovima Školskog odbora, roditeljima, djecom... Voljna je da se savjetuje i sa g. Sivrom ako je to u interesu škole, djece i ako „savjetovanje“ nije beskorisno i uzaludno trošenje vremena, strpljenja i energije.
3. „Prvog dana ove školske godine, Merjem Sivro, učenica III razreda Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, zbog zaključanih vrata između dvije škole nije mogla da se vrati kući (nenajavljeno joj je onemogućen prolazak kroz JU Centar ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo i spuštanje liftom te škole). Isto se desilo i danas, trećeg dana u ovoj školskoj godini, kada je direktorica pomenute srednje škole, prema usmenom dogovoru sa direktoricom osnovne škole, zajedno s Merjeminom razrednicom krenula da Merjem provede kroz školu i ˝spusti˝ liftom kako bi je ja preuzeo, dok sam strpljivo čekao na ulici ispred osnovne škole.“
3.1. Brava na vratima između dvije škole je poput svake druge ELEKTRONSKE brave. Ta famozna brava otključava se elektronski-karticom kojom raspolažu službena lica i u jednoj i u drugoj školi. To nije neka čarobna kartica iz SF filma ili brava koja se otključava tajanstvenim ritualom bajanja. Uostalom, karticu posjeduje i sam g. Sivro. Ne postoje ključevi famozne brave niti ih direktorica ili pomoćnik CVN nose oko vrata ili čuvaju u blindiranim kasama;
4. O ovim dešavanjima u potpunosti je usmeno obaviješten ministar, Anis Krivić njegova pomoćnica, Azra Ivazović, sekretar Ministarstva, Abid Fejzić, šefica kriznog štaba KS, Aida Pilav, direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda, Nihada Čolić i niz drugih osoba koje je u međuvremenu sreo.
4.1. U međuvremenu g. Sivro je o „događaju“ upoznao još mnoge ljude koje je „sreo“, a putem mreža i čitav buljuk osoba i zvaničnika nastojeći ispolitizirati čitav „slučaj“. Sreća je pa su jučer okončani Vašingtonski pregovori Trampa, Vučića i Hotija, inače bi do sutra i Pentagon bio izvješten o „zulumu“ koji je Sivri nanio CVN;
5. Posebno naglašava da neće potpisati Kolektivni ugovor niti obavljati bilo koje poslove u Sindikatu dok ne riješi problem svoje kćerke Merjem, koja po svim međunarodnim konvencijama kao i zakonima ove zemlje jeste lice koje je zaštićeno i treba imati osiguran nesmetan prolazak u bilo kojoj javnoj ustanovi ili instituciji.
5.1. Svi uposlenici i organi CVN potpuno su posvećeni radu sa djecom sa razvojnim teškoćama i, naravno, potpuno se slažemo sa svim konvencijama i zakonima koji tretiraju ovu oblast. Javnosti, uzgred, skrećemo pažnju da ne postoji nikakvo pismo niti obraćanje g. Sivre ni Upravi Škole ili Školskom odboru sa bilo kojom primjedbom, niti prijedlogom kako bi se, eventualno, unaprijedio proces rada u samoj školi.
6. Svima poručuje da svi oni koji ga mrze ili imaju nešto protiv njega u bilo kojem smislu i obliku, neka se obrate njemu direktno, a ne da se svete njegovom djetetu, koje se, pri tom ne može braniti niti će to moći do kraja svoga života.
6.1. Članovi Školskog odbora CVN također poručuju svima da, gluho bilo, ne mrze g. Sivru u bilo kojem smislu niti obliku, a g. Sivri poručujemo da se ne bavi obmanama, prividima, fatamozgorijima ni nepotrebnim konstrukcijama. Školski odbor se ne namjerava obraćati g. Sivri, jer on pokušava da diskreditira i u lošem svjetlu javnosti predstavi rukovodstvo i uposlenike škole. Mi ćemo razmotriti pravne mogućnosti i, najvjerovatnije ćemo se, umjesto Sivri, obratiti Sudu kako bismo zaštitili ugled Ustanove i dostojanstvo korisnika, roditelja i uposlenika.
7. Obavještava da će sutra, aBd, u 8:30 i u 12:10 kada bude dovodio svoju kćerku u školu i odvodio iz iste, ukoliko joj bude onemogućeno korištenje lifta, kao u prethodna dva slučaja, učiniti ono što mora i/ili treba pa makar to značilo da se fizički ili verbalno izbori za prava svog djeteta. O posljedicama uopće ne želi niti će razmišljati...
7.1. G. Sivro treba i, naravno, može nesmetano da dovodi u školu svoju kćerku. Ukoliko iz tehničkih razloga lift nije moguće koristiti članovi ŠO i Uprave se stavljaju na raspolaganje da lično „fizički“ pomognu u smještaju djeteta u učionicu.
Gdje treba smjestiti g. Sivru procijenit će nadležne ustanove i javnost", navodi se u saopćenju iz JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije