Direktor Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a u posjeti Oružanim snagama BiH

0
AA
Direktor Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a u posjeti Oružanim snagama BiH
FOTO: NATO / Janusz Adamczak

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović, sa saradnicima, primio je u četvrtak direktora Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a generalpukovnika Janusza Adamczaka, koji boravi u službenoj posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanaka, razmijenjene su informacije o trenutnim i budućim aktivnostima i operacijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu, kao i mišljenja i stavovi u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet, ali također i Bosna i Hercegovina i njene oružane snage.

Također, razgovarano je o projektima od važnosti za institucije odbrane Bosne i Hercegovine koje podržava NATO.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

"NATO ostaje posvećen našem snažnom dijalogu i praktičnoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom", naglasio je general Adamczak.

On je također istakao opredjeljenost NATO-a za realizaciju paketa pomoći za daljnju izgradnju odbrambenih kapaciteta OS BiH, s ciljem pomoći BiH u implementiranju postojećih planova modernizacije odbrambenih i sigurnosnih struktura.

Tokom sastanka naglašena je i važnost i značaj prisutnosti NATO Štaba Sarajevo i međunarodnih snaga u BiH koje nesebično pružaju podršku OS BiH, a sve u cilju izgradnje i razvoja operativnih sposobnosti i kapaciteta, kao i procesa tranzicije OS BiH ka punoj kompatibilnosti sa NATO-om.

U nastavku posjete, direktor Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a danas će se sastati sa komandanticom NATO Štaba Sarajevo, komandantom EUFOR-a, posjetiti Centar za obuku za operacije podrške miru OS Bi, gdje će održati predavanje pripadnicima OS BiH te posjetiti Centar za protivminsko djelovanje i uništenje neeksplodiranih ubojitih sredstava OS BiH, dok će tokom sutrašnjeg dana posjetiti Ministarstvo odbrane BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije