Velika imena u BiH: Američki senator Peter Welch otvara 1. Sarajevsku sigurnosnu konferenciju

2
F. V.
Velika imena u BiH: Američki senator Peter Welch otvara 1. Sarajevsku sigurnosnu konferenciju
Foto: Ustupljene fotografije / Senator Welch među učesnicima konferencije

Čini se da je u vremenu u kojem živimo promišljati o sigurnosti, kako onoj u aktuelnom trenutku, tako i u budućnosti, važnije nego ikada, s različitih aspekata. Sigurnosna kultura naprosto je nešto što se kreira, što znači da ju je neophodno stalno izučavati, sagledavati i propitivati, razumijevajući procese, sigurnosne probleme i rizike.

U tome je značajan korak kod nas napravila Inicijativa za strateške analize koja od 15. do 17. oktobra ove godine organizira 1. Sarajevsku sigurnosnu konferenciju.

Konferencija koja će okupiti poznata imena iz svijeta međunarodne politike, sigurnosnog sektora, akademske zajednice i medija, bit će svečano otvorena 15. oktobra u sarajevskoj Vijećnici.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Radni dio konferencije 16. i 17. oktobra u Hotelu Bristol u Sarajevu.

Ovo je prva konferencija ove vrste u BiH, te se aktivnosti entuzijasta koji organiziraju ovaj događaj moraju sagledavati s puno pažnje.

Otud je značajno naglasiti da će se Konferencija održati pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića, a ovaj skup za koji već postoji mnogo interesa otvorit će lično američki senator Peter Welch, koji je u međunarodnim krugovima poznat o interesiranju za sigurnost naše regije.

Po uzoru na Minhensku sigurnosnu konferenciju, cilj konferencije je da Sarajevo postane centar godišnjih okupljanja i diskusija utjecajnih ličnosti iz svijeta.

Na konferenciji će se inače pojaviti više od 35 panelista iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, država članica EU, Ukrajine, Izraela, Bosne i Hercegovine i regije.

Na konferenciji će, između ostalih, učestvovati: visoka delegacija United States Institute of Peace iz Washingtona predvođena poznatim profesorom Peter-om Mandaville-om, Sir David Liddington, direktor utjecajnog Royal United Services Institute iz Londona i bivši zamjenik premijerke Therese May, svjetski poznati profesor međunarodnih odnosa Charles Kupchan sa Georgetown Univerziteta i član Council on Foreign Relations, uticajni član Komiteta za odbranu Bundestaga Joe Weingarten, poznati novinar izraelskog Haaretz-a, Sam Sokol, Azeem Ibrahim, direktor Newlines Institute for Strategy and Policy in Washington-a i mnogi drugi. 

Prema informacijama organizatora, partneri Konferencije su: Friedrich Ebert Stiftung. US Institute of Peace, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke BiH, Cyber Security Excellence Center (CSEC), Britanska ambasada u BiH, Ambasada Kraljevine Holandije u BiH i BH Pošta…

Registracija za učešće na konferencije moguća je OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije