Nermin Nikšić: Najveći problemi u sva tri naroda su isti - nezaposlenost, korupcija, nesigurnost...

9
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić: Najveći problemi u sva tri naroda su isti - nezaposlenost, korupcija, nesigurnost...
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je kako se vladajući političari u BiH preduge bave etničkim podjelama koje šire strah i mržnju među ljudima i narodima.

Nermin Nikšić se oglasio na Facebook profilu, a objavu prenosimo u cijelosti:

"Nije politika vika i svađa, nego rad i jačanje savezništva. Dugo, predugo rekao bih, vladajući političari u našoj zemlji bave se isključivo etničkim podjelama i to tako da šire mržnju i strah među ljudima i narodima. Nisu ni pomišljali da bi bilo bolje da se za prava svojih naroda i sigurnost građana bore gradeći porušene mostove na povratku izgubljenog međusobnog povjerenja.

SIPA objavila nove informacije o akciji 'Black Tie 2': Otkrili koliko su novca 'blokirali' u bankama

SIPA objavila nove informacije o akciji 'Black Tie 2': Otkrili koliko su novca 'blokirali' u bankama

Naravno, ti političari dobro znaju da su najveći problemi građana u sva tri naroda isti: nezaposlenost, korupcija, loša ekonomska situacija i nesigurnost. Znaju oni dobro da im je jedini način opstanka skretanje pažnje sa svakodnevnih problema. Zato se opredjeljuju za širenje straha i podizanje tenzija.

Mi ne želimo sudjelovati u toj, za građane i za državu, opasnoj igri. Populizam i površnost postaju matrica ponašanja na našoj političkoj sceni. Zastrašujuća je i količina bijesa i antagonizma koja je sa svih strana usmjerena ka predstavnicima međunarodne zajednice, našim važnim saveznicima u jačanju države.

Nikšić o podjeli novca po entitetima: "Na RS gledam kao na dio BiH, neće dobiti više od Federacije"

Nikšić o podjeli novca po entitetima: "Na RS gledam kao na dio BiH, neće dobiti više od Federacije"

Koliko je to moguće držimo se podalje od, za građane, beskorisnih prepucavanja. U isto vrijeme trudimo se da radimo na rješavanju stvarnih problema. Svoju aktivnost fokusirali smo na usvajanje zakona, poboljšanje ekonomije, zadržavanje postojećih radnih mjesta i otvaranje novih. Svoje vrijeme trošimo da uradimo sve što možemo da bismo postali dio Evropske unije.

Poražavajuća je spoznaja da zaposjednuti potrebom da sebe i svoje isprazne floskule stave u prvi plan, pojedini političari i njihovi poslušnici i trabanti, u potpunosti zaboravljaju ko su stvarni i dokazani prijatelji BiH.

Istovremeno ti isti političari svoje blagostanje stavljaju ispred općeg interesa i spremni su ugroziti i građane i državu samo da ne bi odgovarali za svoje riječi i djela. Razlika između dobrih i loših političara se najviše ogleda u tome da li su spremni preuzeti odgovornost za ono što kažu i urade ili postavljaju narod kao živi zid, da bi sebe zaštitili od svake vrste odgovornosti.

Završen sastanak koalicionih partnera u Sarajevu, obratio se Nikšić: "Prošlo je bez trzavica"

Završen sastanak koalicionih partnera u Sarajevu, obratio se Nikšić: "Prošlo je bez trzavica"

Sve ove godine iza rata ti takvi nesposobni i korumpirani političari nas drže u strahu od novog rata. Među njima je mnogo onih koji ni tada nisu uzeli puške u ruke da brane državu i narod, a vjerovatno ne bi ni sada.

U sveopćoj histeriji i takmičenju ko će dati 'objektivniju' analizu poteza visokog predstavnika zaboravljaju koliko su puta nakon rata ili samo u posljednjih osam godina tražili da predstavnici međunarodne zajednice urade posao koji nisu bili u stanju sami završiti.

Zato ovih dana svjedočimo javnom linču i prozivkama onih čiju smo pomoć do jučer tražili. Koga je briga - važno je po ustaljenoj praksi izaći u javnost, osuti paljbu, proglasiti nekoga izdajnikom, kukavicom i bez ikakvog iole objektivnog promišljanja dodatno dizati tenzije.
Ima politike i mimo galame i tenzija. Ne rješavaju se stvari tako.

Nermin Nikšić demantuje Srđana Amidžića: RS je dobila manji koeficijent od FBiH

Nermin Nikšić demantuje Srđana Amidžića: RS je dobila manji koeficijent od FBiH

Pustite pravosuđe i institucije države da rade svoj posao, a posebno prestanite da plašite ljude u ovoj zemlji. Ne pristajemo da izazivate strah kod građana samo zato što pojedini političari ne žele odgovarati za svoja (ne)djela, za korupciju i nezakonite postupke.

Mi ćemo uporno i tvrdoglavo nastaviti raditi na rješavanju konkretnih problema i ne treba nam etnička dimna zavjesa iza koje bismo krili svoju nesposobnost i zloupotrebe položaja.
Bosna i Hercegovina je neprikosnovena, a prava svih građana i svih naroda su garantovana Ustavom BiH. Neka se niko ne igra s tom činjenicom. Ugrožavanje građana i države bi prouzročilo odgovarajuću reakciju domaćih, ali i međunarodnih snaga prijatelja Bosne i Hercegovine, ali i njenih građana", stoji u objavi.

NIJE POLITIKA VIKA I SVAĐA NEGO RAD I JAČANJE SAVEZNIŠTAVA Dugo, predugo rekao bih, vladajući političari u našoj...

Posted by Nermin Nikšić on Thursday, September 14, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Najnovije