! / Diplomatski skandal: Dodik želio zabraniti ambasadoru BiH da se obrati na sjednici UN

08. 06. 2021. u 19:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 511

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nakon pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladići pisao je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH kako bi zabranio ambasadoru naše zemlje Svenu Alkalaju obraćanje na večerašnjem zasjedanju.

Prema našim saznanjima, Dodik je u pismu MVP-u BiH obavijestio da Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost oko prijedloga izlaganja Ambasadora i Stalnog predstavnika BiH pri UN u New Yorku na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a.

S tim u vezi, navodi Dodik, ambasador Sven Alkalaj može fizički prisustvovati ovoj zasjedanju, ali bez obraćanja VS UN.

Pismo koje je Dodik poslao - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Pismo koje je Dodik poslao

Nakon zasjedanja potrebno je kaže da ambasador i Stalni predstavnik BiH podnese izvještaj o zasjedanju.

"Urgiramo da Ministarstvo inostranih poslova BiH o gore navedenom uputi instrukciju Stalnoj misiji BiH pri UN u Njujorku, u skladu sa sadržajem ovog dopisa", naveo je Dodik u pismu koje je naznačeno kao “veoma hitno”.

Očito u namjeri da izazove novi diplomatski skandal, član Predsjedništva BiH iz entiteta RS pisao je i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)