Akademik Slavo Kukić o susretu Dodika i Čovića: Guranje u "kola trećeg entiteta"

5
F. V.
Akademik Slavo Kukić o susretu Dodika i Čovića: Guranje u "kola trećeg entiteta"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Slavo Kukić

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Milorad Dodik i Dragan Čović jučer su sa stranačkim delegacijama razgovarali u Banjoj Luci, a ključna tema bila je, kako prenose agencije, izborna reforma u Bosni i Hercegovini.

Čule su se zakletve na vjernost koaliciji SNSD-HDZ, a, između redova, oštro protivljenje svemu što bi moglo voditi stabiliziranju i jačanju BiH.

Ovaj susret može se iščitavati i kao Čovićeva podrška Dodikovoj rušilačkoj politici koja je ušla u svoju kulminaciju.

Tragedija novije hrvatske politike je i u tome da lider vodeće hrvatske stranke ne vidi nikakav problem da se samo dan uoči presude vođi vojske bosanskih Srba, Ratku Mladiću, susreće sa političkim liderom koji otvoreno govori da je (ne)čovjek koji razarao Hrvatsku, čovjek koji odgovoran za dramu hiljada Hrvata sa današnjih prostora manjeg bh. entiteta, vojnik, a ne zločinac!

Pri tome Čović, za razliku od, recimo, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i drugih istaknutih zvaničnika RH, ne smatra za potrebnim da bilo šta kaže o Mladiću i politici koja ga je iznjedrila.

Akademik Slavo Kukić, ugledni profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru, kaže za Radiosarajevo.ba kako se jučer u Banjoj Luci nije moglo čuti ništa što je novina u odnosu na ono što se od mostarsko-banjalučkog dvojca moglo čuti i prije toga.

"Ponovno guranje u 'kola trećeg entiteta' kroz dvije izborne jedinice u Federaciji, ponovni pokušaj vraćanja zemlje u plemensku logiku prošlih stoljeća, još jedno prodavanje "roga pod svijeću" kako je to na fonu evropskih vrijednosti i kako bi tome, osim u BiH, aplaudirati trebao i svijet", kaže Kukić.

K tome, dodaje on, još jednom se dalo čuti kako najveći problem nije u domaćim političarima nego u instituciji visokog predstavnika i opredjeljenju svijeta da tu instituciju, usprkos svemu, zadrži i u budućnosti.

"I stoga je već prepoznatljivo suprotstavljanje Dodika ovaj put podržao i njegov koalicijski partner pričom kako ne možemo postati dio velike evropske obitelji dok god je zemlja u statusu poluprotektorata. A to bi imalo značiti, samo vi stranci idite, a mi smo ti koji će čitavu bh. priču sami dovršiti. Nisu, istina, precizirali i kako, ali to ni nije bilo neophodno budući je odgovor na to pitanje poznat barem nekoliko zadnjih godina", zaključio je Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije